Ciasto Toffi

lubisz cukierki toffi? Więc upieczmy ciasta! Uwielbiam słodycze toffi. I znalazłem taki przepis na ciasta. W Niemczech jest wiele przepisów na takie ciasta francuskie, a ten jest jednym z nich. Chcę cię z nim przedstawić, jest niesamowicie pyszny!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 54 % 34 g
354 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujmy więc takie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem na biało.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej masło, śmietanę. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej masę do formy o wymiarach 30 na 40 cm. pokryte papierem. Piec w 200gr 25min.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy gotowe ciasto i pozwalamy mu ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć go na ręcznik.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie kładziemy ciasto na arkuszu lub tacy i mocujemy za pomocą takiej obręczy. Z nim lepiej będzie wlać krem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz ubij śmietanę z cukrem. Jeśli masz krem roślinny, dobrze się biją. Ale jeśli tylko 30-33%, lepiej dodać 2 pakiety utrwalacza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ser w częściach i dobrze ubij.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż krem na cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzch układamy ciasteczka krakersowe, które nie są słone.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz bierzemy gotowane mleko skondensowane, podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej i kładziemy ciasteczka na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyrównujemy ją.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    A teraz bierzemy cukierki toffi, kroimy je na pół i układamy na skondensowanym mleku. Możesz zrobić mniejsze kawdraty. Wszystko według Twojego gustu. Wyjmujemy ciasto w lodówce na noc.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    A rano kroimy na ciasta. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Ciasteczka Krakersowe - 504   kcal/100g

Podobne przepisy