skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej cukier do żółtek, ubij białym mikserem. Dodaj zmiękczone masło do powstałej masy, ponownie ubij mikserem, aż będzie puszyste.
2. W osobnym pojemniku wymieszaj śmietanę i sodę, a następnie wprowadź mieszaninę do masy, dodając kilka kropli ekstraktu waniliowego. Ponownie ubij.
3. Przesiej mąkę do powstałej masy, wymieszaj ciasto szpatułką (ciasto okaże się miękkie, przyklejone do rąk, ale to nie jest straszne i powinno być). Ciasto podzielić na trzy części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ubij białka szczyptą soli na mocne, stabilne szczyty, a następnie dodaj cukier partiami, nie przestając bić, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Teraz dodaj ekstrakt waniliowy i posiekane orzechy, wszystko jeszcze raz ubij.
5. Po upływie określonego czasu wyjmij ciasto z lodówki. Przykryj spód formy pergaminem i rozłóż na nim jedną część ciasta, a następnie połóż połowę masy białkowo-orzechowej na powierzchni, rozprowadź równą warstwę. Rozłóż następną część ciasta bezpośrednio na pergaminie, po wycięciu go na średnicę dna formy. Umieść gotową warstwę na powierzchni, układając na niej pozostałą masę białkową. I tak jak poprzednie ciasto, spłaszcz trzecią warstwę ciasta na pergaminie, połóż na masie białkowo-orzechowej.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, aż pojawi się ładny rumieniec.
7. Rozpuść ciemną czekoladę w łaźni wodnej, dodaj masło, wymieszaj, wlej mleko. Poczekaj, aż lukier nieco ostygnie, a w międzyczasie wyjmij ciasto z formy.
8. Przykryj ciasto lukrem i udekoruj według własnego uznania.
podawaj ciasto na stole, słodką herbatę dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g