ciasto Miś na północy z orzechami włoskimi

Zrób słodką herbatę, przygotuj delikatne ciasto! . To cudowne ciasto pamiętam z dzieciństwa. Mama często przygotowywała go na moje urodziny, a jego nazwa to zabawny "niedźwiedź na północy", bardzo mi się podobało. Teraz robię to ciasto, ale trochę inaczej, z bezą. Smak ciasta się zmienia, powiedziałbym, że na lepsze. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiej odmiany przepisu, radzę))
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 35 % 26 g
węglowodany 55 % 41 g
417 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Wlej cukier do żółtek, ubij białym mikserem. Dodaj zmiękczone masło do powstałej masy, ponownie ubij mikserem, aż będzie puszyste.

2. W osobnym pojemniku wymieszaj śmietanę i sodę, a następnie wprowadź mieszaninę do masy, dodając kilka kropli ekstraktu waniliowego. Ponownie ubij.

3. Przesiej mąkę do powstałej masy, wymieszaj ciasto szpatułką (ciasto okaże się miękkie, przyklejone do rąk, ale to nie jest straszne i powinno być). Ciasto podzielić na trzy części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

4. Ubij białka szczyptą soli na mocne, stabilne szczyty, a następnie dodaj cukier partiami, nie przestając bić, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Teraz dodaj ekstrakt waniliowy i posiekane orzechy, wszystko jeszcze raz ubij.

5. Po upływie określonego czasu wyjmij ciasto z lodówki. Przykryj spód formy pergaminem i rozłóż na nim jedną część ciasta, a następnie połóż połowę masy białkowo-orzechowej na powierzchni, rozprowadź równą warstwę. Rozłóż następną część ciasta bezpośrednio na pergaminie, po wycięciu go na średnicę dna formy. Umieść gotową warstwę na powierzchni, układając na niej pozostałą masę białkową. I tak jak poprzednie ciasto, spłaszcz trzecią warstwę ciasta na pergaminie, połóż na masie białkowo-orzechowej.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, aż pojawi się ładny rumieniec.

7. Rozpuść ciemną czekoladę w łaźni wodnej, dodaj masło, wymieszaj, wlej mleko. Poczekaj, aż lukier nieco ostygnie, a w międzyczasie wyjmij ciasto z formy.

8. Przykryj ciasto lukrem i udekoruj według własnego uznania.

podawaj ciasto na stole, słodką herbatę dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy