ciasto Sacher z pomarańczowym dżemem

Jasny czekoladowy smak o pomarańczowym smaku! Ciasto okazuje się po prostu MMM....polizasz palce! Przygotowałem go na urodziny mojego męża, goście byli zachwyceni. Połączenie czekolady z kwaskowatością pomarańczy jest bardzo smaczne. Ciasto jest po prostu klasą. Podziw jest gwarantowany!
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 32 % 22 g
węglowodany 60 % 41 g
375 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

1. Weź zmiękczone masło (pozwól mu leżeć w kuchni w temperaturze pokojowej przez kilka godzin), wymieszaj ze 100 gramami cukru i połową rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

2. Ubij żółtka i białka w różnych naczyniach. Ubijamy białka z pozostałym cukrem do gęstej piany, aby białka były dobrze ubite, ściany naczyń powinny być czyste i suche.

3. Mieszamy żółtka z olejem, a następnie ostrożnie Wprowadzamy białka w częściach.

4. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i skrobię i przesiej przez sito, aby nie było grudek.

5. Do ciasta dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy trzepaczką.

6. Rozłóż ciasto na wysmarowanej formie i wyślij do piekarnika. Gotuj w 180 stopniach przez około 45-50 minut.

7. Do glazury rozpuść pozostałą połowę czekolady, masło i mleko w łaźni wodnej.

8. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na 2 ciasta. Posmaruj jedno ciasto pomarańczowym dżemem i posyp likierem. Przykryj drugim ciastem i przykryj ciasto lukrem.

wszystko nasze ciasto jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy