skład / składniki
metoda gotowania
1. Weź zmiękczone masło (pozwól mu leżeć w kuchni w temperaturze pokojowej przez kilka godzin), wymieszaj ze 100 gramami cukru i połową rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
2. Ubij żółtka i białka w różnych naczyniach. Ubijamy białka z pozostałym cukrem do gęstej piany, aby białka były dobrze ubite, ściany naczyń powinny być czyste i suche.
3. Mieszamy żółtka z olejem, a następnie ostrożnie Wprowadzamy białka w częściach.
4. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i skrobię i przesiej przez sito, aby nie było grudek.
5. Do ciasta dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy trzepaczką.
6. Rozłóż ciasto na wysmarowanej formie i wyślij do piekarnika. Gotuj w 180 stopniach przez około 45-50 minut.
7. Do glazury rozpuść pozostałą połowę czekolady, masło i mleko w łaźni wodnej.
8. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na 2 ciasta. Posmaruj jedno ciasto pomarańczowym dżemem i posyp likierem. Przykryj drugim ciastem i przykryj ciasto lukrem.
wszystko nasze ciasto jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g