Tarte ciasto z dżemem i twarogiem
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę, aby usunąć grudki.
2. Dodaj cukier 200 gramów i sodę wygaszoną w occie.
3. Masło pokroić w mąkę na kawałki i zmielić rękami na małe okruchy.
4. Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.
gotowanie nadzienia:
5. Ubij jajka z cukrem 100 gramów w białą pianę.
6. Przetrzyj twaróg przez sito i wymieszaj z jajkami i wanilią, wszystko ubij mikserem.
7. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i posyp 1/3 ciasta.
8. Smarujemy dla smaku dżemem morelowym i ponownie warstwą okruchów.
9. Następna warstwa to masa twarogowa i przykryj pozostałymi okruchami.
10. W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach. Gdy pojawi się złota skorupa, ciasto jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g