ciasteczka z solanką pomidorową

Daj dzieciom domowe ciasteczka! Przeczytaj przepis i gotuj! Czy znasz przepisy, w których możesz użyć solanki? Wcześniej nawet nie wyobrażałem sobie, że można upiec bardzo smaczne ciasteczka na solance), a dziś po mistrzowsku pieczę choinki-motyle i cieszę się moimi małymi domowymi ciasteczkami na solance pomidorowej. Jeśli jeszcze tego nie próbowałeś, bardzo radzę!
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 69 % 43 g
326 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 15 min

1. Wlej oliwę z oliwek i solankę pomidorową do miski.

2. Wlej cukier, sodę do płynu, przesiej część mąki. Mieszamy masę, po czym w częściach Wprowadzamy pozostałą mąkę, zagniatamy miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.

3. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm i wytnij ciasteczka za pomocą kręconych foremek (możesz po prostu pokroić w kwadraty, romby lub koła za pomocą szklanki).

4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż ciasteczka.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

to wszystko! Oczywiście nie musisz jeść na gorąco. Poczekaj, aż ciasteczka ostygną i zacznij pić herbatę.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy