Khachapuri z ciasta francuskiego z suluguni

cudowna uczta dla całej rodziny! Daj ciepło i komfort swoim bliskim! Chaczapuri to bardzo smaczne danie! Zwłaszcza przy filiżance kawy lub herbaty uzyskuje się pełnowartościową przekąskę. Spróbuj, zachwyć krewnych!
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 12 g
tłuszcze 44 % 24 g
węglowodany 33 % 18 g
337 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kilka godzin do rozmrożenia.

suluguni i ser zetrzyj na tarce. Rozbijamy jajko, oddzielamy białko od żółtka.

podziel ciasto na 8 kwadratów. Posmaruj każdy białkiem jaja, rozłóż nadzienie i zwiń je wałkiem do ciasta. Zbieramy kwadrat z kopertą, ściskamy wszystkie cztery rogi ciasta na środku, smarujemy każdy róg pozostałym białkiem, a następnie całą powierzchnię żółtkiem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przenieś chaczapuri na blachę wyłożoną pergaminem i piecz na złoty kolor przez 30 minut.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g

Podobne przepisy