skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od przygotowania nadzienia.
pokrój boczek na małe kawałki i usmaż na suchej patelni. Smażony boczek przenosi się z patelni do filiżanki.
pokrój cebulę, włóż na patelnię i usmaż na resztkach tłuszczu z boczku.
z gotowanych ziemniaków robimy tłuczone ziemniaki, dodajemy mleko (ilość mleka zależy od ziemniaków, patrz konsystencja, aby nasze ciasta nie były zbyt suche
Dodaj do tłuczonych ziemniaków smażoną cebulę, boczek, wymieszaj. Sól, pieprz do smaku.
formujemy ciasta. Bierzemy kawałek chleba, rozwałkowujemy go wałkiem do ciasta.
bierzemy Okrągły kształt i wycinamy połowę ciasta z jednego kawałka chleba, a także wycinamy drugą połowę ciasta z drugiego kawałka chleba. Następnie rozłóż nadzienie na jednej połowie i przykryj drugą połową chleba.
ściśnij krawędzie widelcem. Możesz także zrobić bardziej oszczędnie bez wycinania form, położyć nadzienie na jednej części kawałka chleba, złożyć kawałek chleba na pół i ścisnąć.
wstrząśnij 2 jajkami. Zanurzamy w nich nasze ciasta.
pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut lub smażymy na patelni – będzie to znacznie szybsze.
nasze paszteciki są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g