Kulebiaka z ziemniakami

Zrób rodzimą małą ucztę-upiecz pyszne ciasto! Kulebyaka to zamknięte ciasto kuchni rosyjskiej, w którym jest mało ciasta i dużo nadzienia. Uwielbiam to, więc często gotuję. Proponuję wypróbować mój przepis w akcji i cieszyć się gotowym rezultatem!
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 67 % 24 g
176 kcal
IG: 32 / 0 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

aby przygotować kulebyaka, najpierw zagnieść ciasto:

- drożdże wsypujemy do miski, wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy & nbsp;cukier, zostawiamy w ciepłym miejscu;

- gdy drożdże dojdzie, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli;                                                                                                                        

- zagniatamy gęste ciasto, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto powiększy się 2 razy;

- zagniatamy ciasto i pozwalamy mu ponownie wyrosnąć.

czekając na zwiększenie ciasta, możesz zrobić nadzienie:

- obierz ziemniaki, pokrój w krótkie cienkie paski;

- gotujemy z dodatkiem soli i kurkumy, a podczas gotowania dodajemy gałązkę tymianku dla zapachu;

- Wrzuć gotowane ziemniaki do durszlaka, aby cały płyn zniknął;

- grzyby myjemy, kroimy na kawałki, smażymy na oleju roślinnym, soli i pieprzu;

- opłucz koperek i posiekaj nożem, a następnie wyślij do ziemniaków, wymieszaj;

- dodaj smażone grzyby do nadzienia, wymieszaj.

a teraz uformujmy piękne ciasto:

- rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę (Wytnij nierówne krawędzie) o grubości 4-5 mm;

- bliżej jednej krawędzi rozłóż nadzienie;

- przykryj nadzienie drugą krawędzią i ostrożnie ściśnij. Okazuje się, że ciasto jest "zamknięte" z jednej strony;

- rozwałkuj kawałki ciasta i wytnij z nich dekorację ciasta w postaci gałązek i kwiatów.

rozbij jajko do miski, ubij widelcem i obficie posmaruj kulebyak. 

przenieś ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.  

pozwól kulebyakowi ostygnąć i możesz go podać. Zapach zawrotny!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy