skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasze Mega składniki:) a piekarnik już się nagrzewa. będziemy piec w temperaturze 200 stopni
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek
Krok 3:
Wlej trochę soli i cukru do żółtek, delikatnie ubij
Krok 4:
Dodaj połowę twarogu i wymieszaj mikserem
Krok 5:
Wlej połowę mleka, nie przestając mieszać
Krok 6:
Stopniowo dodajemy skrobię. Następnie dodaj pozostałe połówki mleka i twarogu.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko i jednorodność. jeśli twaróg jest ziarnisty, uderz blenderem. dajemy odpocząć, ale na razie...
Krok 8:
W innej misce ubij białka solą i cukrem na mocne szczyty. Odwróć miskę-masa nie powinna spaść, ale powinna przykleić się do miski
Krok 9:
Białka dodajemy do naszej nieco wypoczętej masy
Krok 10:
Delikatnie wymieszaj
Krok 11:
Wlej do formy. Mam silikon, nie przykleja się do. drugi-nasmaruj olejem lub połóż nieprzywierający papier. Wystarczy nam 40-50 minut. wierzch powinien się zrumienić
lekka i przewiewna zapiekanka budyniowa rozjaśni Twój stół
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g