budyń z twarogu z mlekiem

Alice, to budyń! Pudding, to Alice!
AliceGardAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 34 % 10 g
156 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasze Mega składniki:) a piekarnik już się nagrzewa. będziemy piec w temperaturze 200 stopni

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę soli i cukru do żółtek, delikatnie ubij

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj połowę twarogu i wymieszaj mikserem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej połowę mleka, nie przestając mieszać

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodajemy skrobię. Następnie dodaj pozostałe połówki mleka i twarogu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko i jednorodność. jeśli twaróg jest ziarnisty, uderz blenderem. dajemy odpocząć, ale na razie...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W innej misce ubij białka solą i cukrem na mocne szczyty. Odwróć miskę-masa nie powinna spaść, ale powinna przykleić się do miski

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Białka dodajemy do naszej nieco wypoczętej masy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie wymieszaj

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej do formy. Mam silikon, nie przykleja się do. drugi-nasmaruj olejem lub połóż nieprzywierający papier. Wystarczy nam 40-50 minut. wierzch powinien się zrumienić

lekka i przewiewna zapiekanka budyniowa rozjaśni Twój stół

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy