ciasteczka w pośpiechu przez maszynę do mięsa

ciasteczka rozpływające się w ustach-szybkie, proste, bardzo smaczne! Nadal nie mogę zapomnieć smaku ciasteczek babci, którymi zawsze nas traktowała. Wprowadziła starsze wnuczki do kuchni, pokazała, jak gotować. Szczególnie podobało nam się przepuszczanie ciasta przez ręczną maszynkę do mięsa - tak interesujące! Teraz robię takie ciasteczka z moimi synami - oni też bardzo lubią ten biznes (kto powiedział, że jest dziewczęcy?!)
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 24 % 19 g
węglowodany 66 % 52 g
405 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przygotuj ciasto:

- masło lekko podtopimy w kuchence mikrofalowej (można po prostu pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę);

- jajka rozbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz sól;

- masę jajeczną pocieramy łyżką;

- zmiękczone masło łączymy z masą jajeczną;

- wprowadzamy mąkę w małych porcjach, zagniatamy ciasto (bardzo ważne jest, aby nie wlewać całej mąki na raz, ponieważ ciasto może być zbyt strome. Czasami ciasto wręcz przeciwnie okazuje się bardzo miękkie - w tym przypadku wysyłamy je do lodówki na 30 minut, aby stało się bardziej plastyczne). Idealnie ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, być elastyczne.

a teraz zróbmy ciasteczka:

- ciasto zwijamy w kiełbasę i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, ustawiając ruszt z dużymi otworami;

- Wytnij przewijaną masę w odległości 5-6 cm, aby uzyskać średnie ciasteczka;

- nadajemy pożądany kształt(okrąg, kwiat - co bardziej chcesz. A jednak - grubość powinna być taka sama, aby ciasteczka były równomiernie upieczone);

- rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem i wyślij do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 240-250 stopni przez 15 minut.

bardzo ważne jest przechowywanie takich Ciasteczek w zamkniętym pojemniku-słoiku z pokrywką lub innym naczyniu, które zamyka się, aby nie wyschło.

to wszystko, rumiane ciasteczka wyglądają i pachną bardzo apetycznie!

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy