skrzydełka z kurczaka z miodem słodowym i tkemali

pyszne skrzydełka z kurczaka na rodzinny obiad! Witam wszystkich! Postanowiliśmy delektować się skrzydełkami kurczaka w chłodnej marynacie z kwaśnego brzeczki, miodu i tkemali. Brzeczka w marynacie nadaje potrawie przyjemną cierpką nutę. A pomarańcza, miód, tkemali i przyprawy dodają przyprawy. Ogólnie rzecz biorąc, danie okazuje się niezwykle aromatyczne, a mięso jest delikatne!
EdaprostaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 14 % 5 g
208 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

skrzydła dzielimy na 2 części.
natrzyj skórkę pomarańczową. Dodaj go do skrzydeł.
wysyłamy tam miód, tkemali, zacier, przyprawy, sól.
dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.
rozłóż skrzydła na blasze do pieczenia, aby między nimi były luki.
włóż do dobrze nagrzanego piekarnika do 220-250 stopni w trybie grillowania. Piec przez 20-30 minut, aż będzie ciemno rumiany.
skrzydła są gotowe! smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g

Podobne przepisy