skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozetrzyj twarożek widelcem z cukrem pudrem, dodaj posiekane migdały (jeśli lekko usmażysz na patelni bez oleju, jedzenie wyjdzie jeszcze smaczniejsze). Dobrze wszystko wymieszaj. Ubij jajka mikserem na gęstą pianę, a następnie wlej do nich mąkę, wlej mleko. Kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz całkowicie jednorodną masę. Teraz łączymy mieszankę twarogu i mąki w jedną, wszystko dokładnie mieszamy. Włącz piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę budyniową olejem, lekko posyp mąką. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy na niższym lub średnim poziomie (w zależności od tego, kto ma który piekarnik) przez co najmniej czterdzieści minut. Jeśli widzimy, że budyń lekko się pali z góry, temperaturę można zmniejszyć. Najlepiej pod koniec pieczenia przykryć wierzch budyniu papierem do pieczenia (jeśli masz kuchenkę elektryczną) lub folią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g