biszkopt klasyczny z kakao

najdelikatniejszy biszkopt czekoladowy na twoje ciasto! Gotuj! Biszkopt według tego przepisu okazuje się sprężysty, umiarkowanie wilgotny, pachnący. Praca z nim to jedna przyjemność! Jeśli jeszcze nie próbowałeś upiec biszkoptu w ten sposób, zrób to. To bardzo proste!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 66 % 38 g
293 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

rozbij jajka do głębokiej miski (lub miski miksera, jeśli jest dostępna), wlej cukier i ubij, aż powstanie gęsta, jasna masa.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, proszek kakaowy również przesiać.

włóż kawę do małej filiżanki, zalej wrzącą wodą (40 ml), wymieszaj.

do ubitych jajek w częściach Wprowadzamy suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao w proszku. Delikatnie zagniataj ciasto za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.

następnie wlej resztę wrzącej wody (40 ml) i rozpuszczoną kawę do gotowego ciasta, wymieszaj, wlej olej roślinny, ponownie wymieszaj. Ciasto nie jest bardzo płynne (mniej więcej jak naleśniki).

dno dzielonej formy wyłożyć pergaminem, wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (można gotować wcześniej, jeśli piekarnik jest mocniejszy).

wyjmij biszkopt z dzielonej formy i pozwól mu ostygnąć na ruszcie.

pyszne ciasto dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy