dzięki przepisom na klasyczny biszkopt na ciasto przygotowanie pysznego deseru jest dziecinnie proste. Wystarczy wybrać jedną z opcji przedstawionych na stronie 1000.menu i dodaj krem i nadzienie do swojego gustu! Biszkopt można przygotować z cukrem waniliowym, kakao lub czekoladą, zarówno w piekarniku, jak iw powolnej kuchence.
aby ciasto biszkoptowe okazało się obszerne, należy przestrzegać
kilka prostych zasad
.
1. Przed rozpoczęciem gotowania mąkę należy przesiać.
2. Białka i żółtka z cukrem są ubijane osobno.
3. Wprowadzaj mąkę do mieszanki jajeczno-cukrowej stopniowo, w małych porcjach.
4. Przez pierwsze 25 minut, gdy biszkopt jest w piekarniku, nie można go otworzyć. W przeciwnym razie ciasto może się osadzić.
pięć najczęstszych składników występujących w przepisach to klasyczny biszkopt na ciasto:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
cukier waniliowy | 379 | 0 | 0 | 99.8 |
kakao w proszku | 374 | 24.2 | 17.5 | 32 |
najczęstszy i nie kosztowny przepis na ciasta biszkoptowe:
1. Podziel cukier na dwie części i ubij jedną część z żółtkami, a drugą z białkami.
2. Wymieszaj jedną trzecią powstałej masy białkowej z żółtkami.
3. Dodaj jedną trzecią mąki i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo wprowadzaj resztę produktów.
5. Włóż biszkopt do naczynia do pieczenia.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
7. Piec około 40 minut.
8. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
pięć najszybszych klasycznych przepisów na biszkopt na ciasto:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Klasyczny genueński biszkopt czekoladowy | 45 min | 239 | +44 |
klasyczny biszkopt czekoladowy | 45 min | 297 | +68 |
biszkopt na jajkach klasyczny | 45 min | 248 | +77 |
biszkopt klasyczny w piekarniku | 1 h | 250 | +1120 |
biszkopt klasyczny z kakao | 1 h 20 min | 293 | +45 |
przydatne wskazówki:
* jeśli dno formy zostanie posmarowane masłem, a następnie lekko posypane semoliną, biszkopt po upieczeniu nie przyklei się do dna.
• do ciasta można dodać trochę posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.
• przed podzieleniem biszkoptu na osobne ciasta zaleca się odstawienie go na co najmniej 12 godzin po upieczeniu.