skład / składniki
metoda gotowania
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka (całe, w skorupce)pół godziny przed gotowaniem umieść podgrzaną wodę (nie gorącą!). Przesiej razem mąkę i kakao. Rozpuść masło, schłodź do temperatury pokojowej.
2. Formę do ciast o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem (spód) i włożyć papier do pieczenia.
3. Ubij jajka z cukrem i wanilią na lekką, puszystą masę, trzykrotnie większą objętość. Za pomocą miksera planetarnego jajka należy ubijać od 7 do 10 minut, mikserem ręcznym przez 10 do 15 minut.
4. Przesiej mąkę i kakao na masę jajeczną w trzech etapach, lekko mieszając szpatułką. Podczas ostatniego mieszania dodaj olej, delikatnie wymieszaj. Mieszaj bardzo delikatnie i delikatnie, w przeciwnym razie biszkopt się nie podniesie!
5. Przenieś masę do formy i wygładź powierzchnię spatullą.
6. Piec w temperaturze 175 ° C przez około 35 do 40 minut lub do wyschnięcia wykałaczki. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyjąć z formy. ostudzić na ruszcie.
po schłodzeniu pokrój na wymaganą liczbę ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g