Klasyczny genueński biszkopt czekoladowy

gotuje się wystarczająco szybko, bardzo smacznie!! Życzę miłego apetytu, aby dobrze świętować wakacje z ciastem.
NastiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 66 % 40 g
262 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka (całe, w skorupce)pół godziny przed gotowaniem umieść podgrzaną wodę (nie gorącą!). Przesiej razem mąkę i kakao. Rozpuść masło, schłodź do temperatury pokojowej.

2. Formę do ciast o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem (spód) i włożyć papier do pieczenia.

3. Ubij jajka z cukrem i wanilią na lekką, puszystą masę, trzykrotnie większą objętość. Za pomocą miksera planetarnego jajka należy ubijać od 7 do 10 minut, mikserem ręcznym przez 10 do 15 minut.

4. Przesiej mąkę i kakao na masę jajeczną w trzech etapach, lekko mieszając szpatułką. Podczas ostatniego mieszania dodaj olej, delikatnie wymieszaj. Mieszaj bardzo delikatnie i delikatnie, w przeciwnym razie biszkopt się nie podniesie!

5. Przenieś masę do formy i wygładź powierzchnię spatullą.

6. Piec w temperaturze 175 ° C przez około 35 do 40 minut lub do wyschnięcia wykałaczki. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyjąć z formy. ostudzić na ruszcie.

po schłodzeniu pokrój na wymaganą liczbę ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy