Przepis Na Miód Pitny

Bardzo dobry przepis, smak jest niesamowity. Koniecznie spróbuj. Próbowałem przepisu wiele razy i radzę ci.
NastiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 66 % 41 g
328 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Mieszaj, aż jajka, cukier, miód będą gładkie. Jeśli miód jest twardy, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej i pozwól mu ostygnąć.
2. Wlej przesianą mąkę.
3. Zgaś sodę sokiem z cytryny lub octem. Dodaj do poprzednich komponentów. Zagnieść ciasto.
4. Nasmaruj blachę do pieczenia z wysokimi bokami margaryną lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i rozprowadź równomiernie.
5. Piec przez 10 minut. Ustaw ogrzewanie na 220 stopni. Następnie przykryj blachę do pieczenia folią i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.
6. Następnie musisz przygotować krem. Wymieszaj cukier ze śmietaną, aż całkowicie się rozpuści. Możesz najpierw zmielić cukier na proszek, wtedy nie będziesz musiał dłużej mieszać. Rezultatem jest płynny krem do impregnacji.
7. Odetnij brzegi upieczonego ciasta. Następnie pokrój jedno grube ciasto na kilka cienkich.
8. Posmaruj pierwsze ciasto śmietaną, przykryj drugim ciastem. Gotuj w ten sposób ze wszystkimi warstwami. Włóż ciasto miodowe do lodówki na całą noc, do namoczenia.
9. Przycięte krawędzie są rozdrobnione na okruchy. Lekko posmaruj brzegi ciasta kwaśną śmietaną i bułką tartą. Możesz również zrobić ciasto, posypując je pokruszonymi orzechami. Teraz poczekaj jeszcze 1 godzinę i możesz podać pyszne ciasto miodowe do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy