skład / składniki
metoda gotowania
1. Mieszaj, aż jajka, cukier, miód będą gładkie. Jeśli miód jest twardy, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej i pozwól mu ostygnąć.
2. Wlej przesianą mąkę.
3. Zgaś sodę sokiem z cytryny lub octem. Dodaj do poprzednich komponentów. Zagnieść ciasto.
4. Nasmaruj blachę do pieczenia z wysokimi bokami margaryną lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i rozprowadź równomiernie.
5. Piec przez 10 minut. Ustaw ogrzewanie na 220 stopni. Następnie przykryj blachę do pieczenia folią i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.
6. Następnie musisz przygotować krem. Wymieszaj cukier ze śmietaną, aż całkowicie się rozpuści. Możesz najpierw zmielić cukier na proszek, wtedy nie będziesz musiał dłużej mieszać. Rezultatem jest płynny krem do impregnacji.
7. Odetnij brzegi upieczonego ciasta. Następnie pokrój jedno grube ciasto na kilka cienkich.
8. Posmaruj pierwsze ciasto śmietaną, przykryj drugim ciastem. Gotuj w ten sposób ze wszystkimi warstwami. Włóż ciasto miodowe do lodówki na całą noc, do namoczenia.
9. Przycięte krawędzie są rozdrobnione na okruchy. Lekko posmaruj brzegi ciasta kwaśną śmietaną i bułką tartą. Możesz również zrobić ciasto, posypując je pokruszonymi orzechami. Teraz poczekaj jeszcze 1 godzinę i możesz podać pyszne ciasto miodowe do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g