biszkopt klasyczny przepis na 5 jajek

idealna baza do ciasta według klasycznego przepisu! . Biszkopt to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Przedstawiam wam sekrety robienia klasycznego biszkoptu. Używam tego przepisu przez długi czas, a pieczenie okazuje się doskonałe.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 76 % 45 g
265 kcal
IG: 0 / 4 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 20 min

ostrożnie podziel dobrze schłodzone świeże jajka na białka i żółtka (Uwaga - jajka są świeże z lodówki, a naczynia są idealnie suche).

wlej połowę cukru do żółtek, dodaj cukier waniliowy, zetrzyj Biel trzepaczką.

białka i resztę cukru ubijamy mikserem-najpierw z najniższą prędkością, stopniowo ją zwiększając. Musisz ubijać przez 10 minut (w zależności od mocy miksera), aż utworzą się mocne szczyty.

przesiej mąkę do ubitych żółtek (konieczne jest przesianie!) i dodajemy część białek. Bardzo ostrożnie, ruchami od dołu do góry, wymieszaj składniki, a następnie dodaj pozostałe białka. Należy mieszać powoli, aby nie" sadzić " wiewiórek-to ważne!

wyłóż dzieloną formę pergaminem (zarówno spód, jak i boki), bez smarowania olejem i wlej ciasto. Powierzchnię wyrównujemy szpatułką, a następnie wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia wynosi średnio 30 minut.

wyjmujemy gotowy biszkopt z formy, podważamy pergamin ostrym nożem i oddzielamy go.

teraz biszkopt powinien leżeć pod ręcznikiem przez około 12 godzin, po czym jest gotowy do dalszych działań kulinarnych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy