skład / składniki
metoda gotowania
ostrożnie podziel dobrze schłodzone świeże jajka na białka i żółtka (Uwaga - jajka są świeże z lodówki, a naczynia są idealnie suche).
wlej połowę cukru do żółtek, dodaj cukier waniliowy, zetrzyj Biel trzepaczką.
białka i resztę cukru ubijamy mikserem-najpierw z najniższą prędkością, stopniowo ją zwiększając. Musisz ubijać przez 10 minut (w zależności od mocy miksera), aż utworzą się mocne szczyty.
przesiej mąkę do ubitych żółtek (konieczne jest przesianie!) i dodajemy część białek. Bardzo ostrożnie, ruchami od dołu do góry, wymieszaj składniki, a następnie dodaj pozostałe białka. Należy mieszać powoli, aby nie" sadzić " wiewiórek-to ważne!
wyłóż dzieloną formę pergaminem (zarówno spód, jak i boki), bez smarowania olejem i wlej ciasto. Powierzchnię wyrównujemy szpatułką, a następnie wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia wynosi średnio 30 minut.
wyjmujemy gotowy biszkopt z formy, podważamy pergamin ostrym nożem i oddzielamy go.
teraz biszkopt powinien leżeć pod ręcznikiem przez około 12 godzin, po czym jest gotowy do dalszych działań kulinarnych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g