klasyczne ciasto Raffaello

pyszna wersja ciasta Raffaello! Próbowałem gotować różne wersje ciasta & quot; Raffaello & quot;: zarówno na bazie twarogu, jak i domowych gofrów. Ale ta opcja z ciastami z wiórkami kokosowymi najbardziej mi się podobała.
NatafkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 46 % 32 g
węglowodany 45 % 31 g
413 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

najpierw zajmijmy się kremem. Śmietana powinna być do ubijania(co najmniej 30% tłuszczu). Doprowadzić śmietanę do wrzenia i zdjąć z ognia. Połam czekoladę na kawałki, włóż do śmietany i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Przykryj folią do kontaktu (folia powinna dotykać kremu). Przechowywać w lodówce przez 5-6 godzin.
osobno chcę doradzić w sprawie ilości składników: miałem tylko 300 g czekolady, więc wziąłem 500 ml śmietany. Patrząc w przyszłość, powiem: "ciasta są doskonale nasycone". Syn powiedział, że nie ma więcej kremu.
wymieszaj jajka z cukrem. Wziąłem 270 g cukru. Umieść w łaźni wodnej. Ciągle mieszając, podgrzej do 60°C.
zdejmij z kąpieli wodnej. Ubijaj mikserem, aż mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej-to ważne! Mieszanka powinna stać się prawie biała lub nieco jaśniejsza niż kość słoniowa.
teraz wtrącamy się w płatki kokosowe. Robimy to ręcznie, szpatułką, jakby przykrywając wióry bitą mieszanką.
rozpoczynamy proces pieczenia. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o wymaganym rozmiarze. Wziąłem spód z dzielonej formy o średnicy 26 cm, odwracamy papier. Rozłóż ciasto na pierwsze ciasto. Z całego ciasta powinno być 6 ciast. Moje pierwsze ciasto okazało się grube, a ostatnie bardzo cienkie: na pierwszym cieście przymierzyłem ciasto, a na ostatnim ledwo wystarczyło. Najpierw rozłożyłem ciasto wzdłuż konturu, a następnie wypełniłem całą przestrzeń, aby papier nie był widoczny. Piec w temperaturze 180°C przez 10 do 15 minut, aż będzie lekko złoty. I tak wszystkie 6 ciast.
kończymy przygotowywanie kremu. Tutaj stanąłem przed takim problemem: śmietana, stojąc w lodówce przez 5 godzin, kategorycznie odmówiła ubijania. Cóż, są dwie opcje: albo śmietana jest niskiej jakości, albo nie jest wystarczająco schłodzona. Pierwszy mój mózg całkowicie odrzucił, a drugi próbował sobie poradzić: włożył go do zamrażarki na 20 minut. Próbowałem ubijać, okazało się. Ale dla niezawodności ustawiłem go na kolejne 10 minut. Wszystko pięknie się ułożyło. Najważniejszą rzeczą było teraz nie przerywać. Krem powinien stać się gładki, gęsty, a jeśli przesuniesz go trzepaczką, powinny być widoczne ślady..
zmiel migdały. Posmaruj każde ciasto kremem i posyp okruchami migdałów. Moje ostatnie ciasto, jak powiedziałem, okazało się cienkie i ostatecznie pękło. Zmieliłem go na okruchy i wymieszałem z pozostałymi migdałami. Ten okruch posypał górę. Wysyłamy do lodówki na 10 godzin. Pobraliśmy próbkę po 7 godzinach: ciasto zostało całkowicie namoczone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy