skład / składniki
metoda gotowania
ryż moczymy w zimnej osolonej wodzie. Myjemy kaczkę, odcinamy skrzydła. Przebij kaczkę ze wszystkich stron widelcem.
w grubościennej patelni układamy skrzydła, wcześniej obraną całą cebulę i marchewkę, liść laurowy, ziarna pieprzu, świeże zioła. Napełnij wszystkie składniki wodą, włóż sól i pieprz, a po zagotowaniu gotuj przez około 30 minut.
po określonym czasie wyjmujemy tuszę z bulionu, rozprowadzamy na naczyniu, aby nadmiar wody był szklany (nie potrzebujemy bulionu - można go wykorzystać do innych celów).
wlej wiśnie i suszone morele niewielką ilością ciepłej wody, obierz pistacje i posiekaj ostrym nożem.
zaparz Szafran, zalej 50 ml wrzącej wody.
gotujemy również 4 litry wody, gotujemy w niej ryż (z dodatkiem soli) do połowy ugotowany (około 8 minut).
spuść wodę, dodaj do ryżu napar z szafranu, posiekane pistacje, suszone owoce (po spuszczeniu z nich wody), a także przyprawy, skórkę z cytryny, sól, pieprz do smaku i liście mięty (zostaw kilka gałązek do dekoracji gotowego dania), po posiekaniu ich nożem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
włóż kaczkę do naczynia do pieczenia, faszeruj ryżem. Jeśli cały ryż nie wejdzie do środka, można go rozłożyć wokół samej tuszy, tylko podczas pieczenia w tym przypadku należy go przykryć folią. Pieczemy kaczkę w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni przez 60 minut. Następnie, po przykryciu tuszy folią, pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut.
podawaj kaczkę na dużym talerzu, ozdobionym liśćmi mięty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Suszone wiśnie - 290 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g