Kaczka faszerowana ryżem, suszonymi morelami i orzechami

ugotuj kaczkę z ryżem-ciekawa odmiana zaskoczy gości. Zwykle kaczkę piecze się z ziemniakami, jabłkami i pigwą, ale opcja z ryżem naprawdę zasługuje na uwagę. Mięso okazuje się pikantne, a dzięki obfitości przypraw danie ma pikantny i ciekawy smak. Zapamiętany na długo!
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 56 % 30 g
węglowodany 20 % 11 g
365 kcal
IG: 36 / 64 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

ryż moczymy w zimnej osolonej wodzie. Myjemy kaczkę, odcinamy skrzydła. Przebij kaczkę ze wszystkich stron widelcem.

w grubościennej patelni układamy skrzydła, wcześniej obraną całą cebulę i marchewkę, liść laurowy, ziarna pieprzu, świeże zioła. Napełnij wszystkie składniki wodą, włóż sól i pieprz, a po zagotowaniu gotuj przez około 30 minut.

po określonym czasie wyjmujemy tuszę z bulionu, rozprowadzamy na naczyniu, aby nadmiar wody był szklany (nie potrzebujemy bulionu - można go wykorzystać do innych celów).

wlej wiśnie i suszone morele niewielką ilością ciepłej wody, obierz pistacje i posiekaj ostrym nożem.

zaparz Szafran, zalej 50 ml wrzącej wody.

gotujemy również 4 litry wody, gotujemy w niej ryż (z dodatkiem soli) do połowy ugotowany (około 8 minut).

spuść wodę, dodaj do ryżu napar z szafranu, posiekane pistacje, suszone owoce (po spuszczeniu z nich wody), a także przyprawy, skórkę z cytryny, sól, pieprz do smaku i liście mięty (zostaw kilka gałązek do dekoracji gotowego dania), po posiekaniu ich nożem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

włóż kaczkę do naczynia do pieczenia, faszeruj ryżem. Jeśli cały ryż nie wejdzie do środka, można go rozłożyć wokół samej tuszy, tylko podczas pieczenia w tym przypadku należy go przykryć folią. Pieczemy kaczkę w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni przez 60 minut. Następnie, po przykryciu tuszy folią, pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut.

podawaj kaczkę na dużym talerzu, ozdobionym liśćmi mięty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Suszone wiśnie - 290   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy