skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dobrze umyj skrzydełka z kurczaka. Jeśli to konieczne, odtłuszczamy, ponieważ w żadnym wypadku nie trzeba z nich usuwać skóry. Delikatnie włóż umyte skrzydła do miski. Bierzemy olej roślinny, dodajemy do niego sos sojowy, miód podgrzany w łaźni wodnej, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. A teraz napełnij skrzydła powstałą marynatą, aby pokryła całe mięso. Przykryj pokrywką i trzymaj w ten sposób przez dwie godziny (możesz więcej). To wszystko, teraz skrzydła można smażyć, jak chcesz: w piekarniku, w kuchence mikrofalowej na grillu lub na ognisku. Możesz podawać je z dowolnym dodatkiem, nawet pieczonymi ziemniakami (jeśli zdecydujesz się pójść na łono natury). Jeśli brakuje ci soli z sosu sojowego, skrzydełka można posolić przed nalaniem marynaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g









