kaczka z pomarańczami w rękawie
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
w małej misce przygotuj marynatę: wymieszaj majonez z solą i pieprzem, dodaj proszek imbirowy, dokładnie wymieszaj.
przygotuj kaczkę: sprawdź tusze pod kątem pozostałych piór, Usuń żółty tłuszcz w pobliżu guzka, spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
przetrzyj gotowaną tuszę marynatą, zapakuj w folię spożywczą i pozostaw na 2 godziny w lodówce.
Czas minął - włóż kaczkę do rękawa. Pokrój pomarańcze na ćwiartki i zapakuj w rękaw do pieczenia. Zabezpiecz rękaw po obu stronach.
piecz kaczkę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 2 godziny.
połóż gotową kaczkę na pięknym naczyniu i udekoruj plasterkami świeżej pomarańczy.
piękne i apetyczne! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g