kaczka z pomarańczami w rękawie

królowa świątecznego stołu! Przygotuj i zaskocz gości! Świąteczna kaczka nadziewana pomarańczami i pieczona w rękawie z pewnością rozjaśni każdą uroczystość! Mięso okazuje się bardzo smaczne, pachnące, soczyste i delikatne.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 69 % 34 g
węglowodany 4 % 2 g
360 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 40 min

w małej misce przygotuj marynatę: wymieszaj majonez z solą i pieprzem, dodaj proszek imbirowy, dokładnie wymieszaj.

przygotuj kaczkę: sprawdź tusze pod kątem pozostałych piór, Usuń żółty tłuszcz w pobliżu guzka, spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

przetrzyj gotowaną tuszę marynatą, zapakuj w folię spożywczą i pozostaw na 2 godziny w lodówce.

Czas minął - włóż kaczkę do rękawa. Pokrój pomarańcze na ćwiartki i zapakuj w rękaw do pieczenia. Zabezpiecz rękaw po obu stronach.

piecz kaczkę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 2 godziny.

połóż gotową kaczkę na pięknym naczyniu i udekoruj plasterkami świeżej pomarańczy.

piękne i apetyczne! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy