bażant pieczony

to świąteczne danie ozdobi stół na każdą uroczystość! Pieczony Bażant w piekarniku-i brzmi pięknie i wygląda apetycznie. A smak jest wyjątkowy! Każda uroczystość z tym daniem zakończy się sukcesem.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 14 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 5 % 2 g
264 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
2. Ostrożnie oddziel skórę bażanta od tuszy, aby uzyskać wygląd kieszeni i rozłóż całe liście ziół, równomiernie je rozprowadzając.
3. Nasmaruj bażanta oliwą z oliwek, natrzyj solą i pieprzem.
4. Umieszczamy ptaka w formie, obok kładziemy grubo posiekaną cebulę, kilka gałązek rozmarynu.
5. Bażanta pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 220 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny.

podawaj bażanta na gorąco!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Bażant - 254   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy