bażant pieczony
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
2. Ostrożnie oddziel skórę bażanta od tuszy, aby uzyskać wygląd kieszeni i rozłóż całe liście ziół, równomiernie je rozprowadzając.
3. Nasmaruj bażanta oliwą z oliwek, natrzyj solą i pieprzem.
4. Umieszczamy ptaka w formie, obok kładziemy grubo posiekaną cebulę, kilka gałązek rozmarynu.
5. Bażanta pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 220 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny.
podawaj bażanta na gorąco!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Bażant - 254 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g