ciasto biszkoptowe z owocami

ciasto z owocami będzie główną ozdobą świątecznego stołu. Bardzo udane połączenie twarogu i owoców sezonowych! Minimum szkody, maksimum przyjemności! Podoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 59 % 20 g
185 kcal
IG: 0 / 35 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wcześniej wyjmij masło, aby było w temperaturze pokojowej. Upiec biszkopt: 4 jajka podzielić na białka i żółtka. Najpierw ubij białka, a następnie dodaj żółtka, cukier, ostatni-mąkę. Piec w okrągłym wysokim kształcie przez 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić, pokroić na 2 ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mój syn ma jutro urodziny, nie ma dużo czasu i trzeba dużo gotować, więc wziąłem gotowe ciasta biszkoptowe. Sprawdzone - po prostu świetnie nadają się do tego ciasta!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój banany w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj twaróg przez sito. Masa stanie się znacznie delikatniejsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wcześniej namocz żelatynę w mleku, aby pęczniała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka z cukrem (na zdjęciu mam półtorej normy, syn lubi więcej twarogu), aż całkowicie się rozpuści

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj stopniowo masło, nie przestając ubijać mikserem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo dodajemy puree z twarogu (lub masę twarogową), na koniec trochę wanilii dla smaku, ubijamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Żelatynę rozpuść w łaźni wodnej na małym ogniu, mieszając. Pozwól mu trochę ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj żelatynę do masy twarogowej łyżeczką, nie przestając ubijać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uzyskuje się jednorodną przewiewną masę twarogową.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odcedź sok ananasowy ze słoika. Według własnego uznania może to być sok z dowolnego innego owocu, ale ananas jest najbardziej neutralny i nieporównywalny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zaczynamy składać nasze ciasto. Weź dzieloną formę do wielkości ciast biszkoptowych. 1. Rozłóż ciasto biszkoptowe na dnie formy. Zwilż sok ananasowy i rozłóż pokrojone banany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż połowę twarogu na bananach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj drugim ciastem biszkopt, powtórz procedurę: impregnacja, banany, masa twarogowa. W razie potrzeby możesz dodać pokrojone truskawki do masy twarogowej, możesz umieścić galaretkę owocową na drugim biszkopcie. Fantazjować. Na wierzchu kolejne ciasto biszkoptowe-pokrywka, którą należy ozdobić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Właściwie dekorowanie ciasta zależy od pory roku i nastroju. Odpowiednie są dowolne ulubione owoce, które są wypełnione przezroczystą galaretką (na ciasto).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podzielę się kilkoma opcjami projektowania ulubionego ciasta mojego syna. Ten przepis jest wykonywany od 20 lat. Tutaj zielone i czarne winogrona, ananasy, truskawki, kwiaty waflowe. Boki wykonane z tej samej masy twarogowej szybko twardnieją i zachowują swój kształt.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Truskawki, kiwi, ananasy ze słoika, crunchy migdałowe

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Owoce są takie same, projekt jest inny plus świece. Imieniny serca!

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W przekroju

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Składa życzenie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    A wnuk-z wiśniami, czereśniami, ananasami i kiwi

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    To jest dzisiejsza opcja. Piętrowy. Wszystkie takie truskawki. Wewnątrz warstwa przecieru truskawkowego to galaretka. Zwieńczona białą czekoladą.

to ciasto na długo "osiedliło się" w naszej rodzinie. Nie wiem, gdzie znalazła go moja mama, była wspaniałą kucharką i gotowała z przyjemnością według nowych przepisów. Ale od ponad 20 lat przygotowuję go 2 razy w roku (koniecznie): na urodziny mojego Syna i wnuka. Gorąco polecam.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy