skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wcześniej wyjmij masło, aby było w temperaturze pokojowej. Upiec biszkopt: 4 jajka podzielić na białka i żółtka. Najpierw ubij białka, a następnie dodaj żółtka, cukier, ostatni-mąkę. Piec w okrągłym wysokim kształcie przez 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić, pokroić na 2 ciasta.
Krok 2:
Mój syn ma jutro urodziny, nie ma dużo czasu i trzeba dużo gotować, więc wziąłem gotowe ciasta biszkoptowe. Sprawdzone - po prostu świetnie nadają się do tego ciasta!
Krok 3:
Pokrój banany w cienkie plasterki.
Krok 4:
Przetrzyj twaróg przez sito. Masa stanie się znacznie delikatniejsza.
Krok 5:
Wcześniej namocz żelatynę w mleku, aby pęczniała.
Krok 6:
Ubij jajka z cukrem (na zdjęciu mam półtorej normy, syn lubi więcej twarogu), aż całkowicie się rozpuści
Krok 7:
Dodaj stopniowo masło, nie przestając ubijać mikserem
Krok 8:
Stopniowo dodajemy puree z twarogu (lub masę twarogową), na koniec trochę wanilii dla smaku, ubijamy.
Krok 9:
Żelatynę rozpuść w łaźni wodnej na małym ogniu, mieszając. Pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 10:
Dodaj żelatynę do masy twarogowej łyżeczką, nie przestając ubijać.
Krok 11:
Uzyskuje się jednorodną przewiewną masę twarogową.
Krok 12:
Odcedź sok ananasowy ze słoika. Według własnego uznania może to być sok z dowolnego innego owocu, ale ananas jest najbardziej neutralny i nieporównywalny.
Krok 13:
Zaczynamy składać nasze ciasto. Weź dzieloną formę do wielkości ciast biszkoptowych. 1. Rozłóż ciasto biszkoptowe na dnie formy. Zwilż sok ananasowy i rozłóż pokrojone banany.
Krok 14:
Połóż połowę twarogu na bananach.
Krok 15:
Przykryj drugim ciastem biszkopt, powtórz procedurę: impregnacja, banany, masa twarogowa. W razie potrzeby możesz dodać pokrojone truskawki do masy twarogowej, możesz umieścić galaretkę owocową na drugim biszkopcie. Fantazjować. Na wierzchu kolejne ciasto biszkoptowe-pokrywka, którą należy ozdobić.
Krok 16:
Właściwie dekorowanie ciasta zależy od pory roku i nastroju. Odpowiednie są dowolne ulubione owoce, które są wypełnione przezroczystą galaretką (na ciasto).
Krok 17:
Podzielę się kilkoma opcjami projektowania ulubionego ciasta mojego syna. Ten przepis jest wykonywany od 20 lat. Tutaj zielone i czarne winogrona, ananasy, truskawki, kwiaty waflowe. Boki wykonane z tej samej masy twarogowej szybko twardnieją i zachowują swój kształt.
Krok 18:
Truskawki, kiwi, ananasy ze słoika, crunchy migdałowe
Krok 19:
Owoce są takie same, projekt jest inny plus świece. Imieniny serca!
Krok 20:
W przekroju
Krok 21:
Składa życzenie.
Krok 22:
A wnuk-z wiśniami, czereśniami, ananasami i kiwi
Krok 23:
To jest dzisiejsza opcja. Piętrowy. Wszystkie takie truskawki. Wewnątrz warstwa przecieru truskawkowego to galaretka. Zwieńczona białą czekoladą.
to ciasto na długo "osiedliło się" w naszej rodzinie. Nie wiem, gdzie znalazła go moja mama, była wspaniałą kucharką i gotowała z przyjemnością według nowych przepisów. Ale od ponad 20 lat przygotowuję go 2 razy w roku (koniecznie): na urodziny mojego Syna i wnuka. Gorąco polecam.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g