dziki ryż z kurczakiem i grzybami na bulionie z kurczaka

Zachwyć swoich bliskich eleganckim daniem na lunch! Dziki ryż w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i kurczakiem jest idealny na lunch, ponieważ danie jest obfite i bardzo zdrowe. I piękne, co też ważne-tak przyjemnie jest podawać do stołu pachnący i apetyczny poczęstunek :)
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 50 % 14 g
137 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

drobno posiekaj cebulę, grzyby na średnie kawałki, seler na talerze. Wymieszaj brązowy ryż z dzikim, dodaj posiekane składniki.

Wprowadzamy paprykę, tymianek, czarny pieprz i sól, wszystko mieszamy i układamy w głębokiej nieprzywierającej formie. Rozłóż udka z kurczaka na ryżu, zalej zawartość bulionem z kurczaka.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wyślij do niego naczynie do pieczenia, po przykryciu go folią. Czas gotowania wynosi około 60 minut.

gotowy ryż podawaj z kawałkiem kurczaka, ozdobionym ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż - 357   kcal/100g
  • Brązowy ryż - 331   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy