ciasto Raffaello miękkie

najdelikatniejsze ciasto o niesamowitym pięknie według prostego przepisu. Przepis na ciasto "Raffaello" naprawdę nie jest pracochłonny. Biszkopt, kremowy ser, migdały-to tylko niewielka część reprezentująca cały kalejdoskop smaku. Ciasto jest bardzo delikatne, śnieżnobiałe, przewiewne. Nie gotowanie to dużo do stracenia.
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 48 % 32 g
351 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 7 h

1. Przede wszystkim przygotujemy biszkopt (najlepiej dzień przed złożeniem ciasta):
- rozbij jajka do głębokiej miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy;
- ubij masę do uzyskania mocnej, bujnej konsystencji;
- przesiej mąkę w częściach i bardzo delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami;
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, Wyślij do niego przyszły biszkopt na pół godziny (podczas pieczenia nie można otworzyć drzwi, aby biszkopt się nie osiadł);
- wyjmij biszkopt z formy dopiero po ostygnięciu.

2. Obierz migdały, dla których zalej je wrzącą wodą przez 5 minut. Następnie, spuszczając gorąco, napełnij zimną wodą. Po takiej manipulacji migdały są łatwiejsze do obierania. Przygotowane obrane migdały suszymy na gorącej patelni (bez oleju) przez kilka minut, ciągle mieszając. Orzechy powinny w tym czasie lekko się zrumienić i stać się chrupiące.

3. Aby przygotować impregnację, należy wymieszać mleko ze skondensowanym mlekiem.

4. Przygotuj krem, ubijając ser śmietankowy (temperatura pokojowa) ze skondensowanym mlekiem, aż będzie puszysty.

5. Najciekawsze i najprzyjemniejsze-zbieramy ciasto:
- pokrój biszkopt na 3-4 ciasta (długim nożem do chleba lub nitką);
- moczymy ciasta przygotowanym syropem;
- każde ciasto po impregnacji smarujemy kremem i posypujemy orzechami, układamy ciasta jedna na drugiej;
- wysyłamy do lodówki do impregnacji.

6. Aby przygotować lukier, podgrzej śmietanę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, dodaj czekoladę, po rozbiciu na kawałki. Włóż śmietanę z czekoladą do kąpieli wodnej i mieszając trzepaczką, rozpuść, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masa powinna być jednolita, gładka i błyszcząca.

7. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aby uzyskać wspaniały krem do dekoracji powierzchni ciasta.

8. Dobrze schłodzone ciasto pokrywamy polewą z białej czekolady, posypujemy płatkami kokosowymi. Bita śmietana jest przenoszona do torby cukierniczej i sadzimy małe bezy wzdłuż krawędzi ciasta, na które kładziemy cukierki "Raffaello".

ciasto wysyłamy do lodówki na 5 godzin, a dopiero potem podajemy.

zaskocz swoich bliskich, jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy