skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim przygotujemy biszkopt (najlepiej dzień przed złożeniem ciasta):
- rozbij jajka do głębokiej miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy;
- ubij masę do uzyskania mocnej, bujnej konsystencji;
- przesiej mąkę w częściach i bardzo delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami;
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, Wyślij do niego przyszły biszkopt na pół godziny (podczas pieczenia nie można otworzyć drzwi, aby biszkopt się nie osiadł);
- wyjmij biszkopt z formy dopiero po ostygnięciu.
2. Obierz migdały, dla których zalej je wrzącą wodą przez 5 minut. Następnie, spuszczając gorąco, napełnij zimną wodą. Po takiej manipulacji migdały są łatwiejsze do obierania. Przygotowane obrane migdały suszymy na gorącej patelni (bez oleju) przez kilka minut, ciągle mieszając. Orzechy powinny w tym czasie lekko się zrumienić i stać się chrupiące.
3. Aby przygotować impregnację, należy wymieszać mleko ze skondensowanym mlekiem.
4. Przygotuj krem, ubijając ser śmietankowy (temperatura pokojowa) ze skondensowanym mlekiem, aż będzie puszysty.
5. Najciekawsze i najprzyjemniejsze-zbieramy ciasto:
- pokrój biszkopt na 3-4 ciasta (długim nożem do chleba lub nitką);
- moczymy ciasta przygotowanym syropem;
- każde ciasto po impregnacji smarujemy kremem i posypujemy orzechami, układamy ciasta jedna na drugiej;
- wysyłamy do lodówki do impregnacji.
6. Aby przygotować lukier, podgrzej śmietanę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, dodaj czekoladę, po rozbiciu na kawałki. Włóż śmietanę z czekoladą do kąpieli wodnej i mieszając trzepaczką, rozpuść, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masa powinna być jednolita, gładka i błyszcząca.
7. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aby uzyskać wspaniały krem do dekoracji powierzchni ciasta.
8. Dobrze schłodzone ciasto pokrywamy polewą z białej czekolady, posypujemy płatkami kokosowymi. Bita śmietana jest przenoszona do torby cukierniczej i sadzimy małe bezy wzdłuż krawędzi ciasta, na które kładziemy cukierki "Raffaello".
ciasto wysyłamy do lodówki na 5 godzin, a dopiero potem podajemy.
zaskocz swoich bliskich, jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g