Prosta pastylka do jabłek

Jesteś na diecie? Ta pastylka z pewnością cię zachwyci! Doskonałe bułki witaminowe to idealny deser, który nie przynosi ze sobą dodatkowych kalorii. Spróbuj-gotowanie jest bardzo proste! Idealny jako słodki dla dzieci i przyszłych matek.
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 91 % 10 g
50 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Umyte jabłka kroimy w plasterki, usuwając skrzynki nasienne.
2. Wysyłamy do rondla, dodajemy cukier i wlewamy wodę.
3. Na małym ogniu gotuj jabłka pod zamkniętą pokrywką przez około pół godziny.
4. Usuwamy wszystkie skórki (aby zaoszczędzić czas i nie robić tego ręcznie, radzę zmielić masę przez sito).
5. Gotuj mus jabłkowy jeszcze raz przez 10-15 minut.
6. Za pomocą blendera zanurzeniowego doprowadzamy powstałą masę do jednorodności.
7. Nasmaruj kawałek pergaminu o odpowiedniej wielkości blachy do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż na nim mus jabłkowy równą cienką warstwą.
8. Wysyłamy blachę do piekarnika, włączając temperaturę 130 stopni. Pastylkę należy suszyć przy uchylonych drzwiach piekarnika przez 60-90 minut.
9. Po tym czasie usuń pergamin z pastylką i ostudź.
10. Ostrożnie odłącz pergamin i przekręć bułki jabłkowe.

Poczęstuj się zdrowo i zawsze bądź w świetnej formie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy