skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyte jabłka kroimy w plasterki, usuwając skrzynki nasienne.
2. Wysyłamy do rondla, dodajemy cukier i wlewamy wodę.
3. Na małym ogniu gotuj jabłka pod zamkniętą pokrywką przez około pół godziny.
4. Usuwamy wszystkie skórki (aby zaoszczędzić czas i nie robić tego ręcznie, radzę zmielić masę przez sito).
5. Gotuj mus jabłkowy jeszcze raz przez 10-15 minut.
6. Za pomocą blendera zanurzeniowego doprowadzamy powstałą masę do jednorodności.
7. Nasmaruj kawałek pergaminu o odpowiedniej wielkości blachy do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż na nim mus jabłkowy równą cienką warstwą.
8. Wysyłamy blachę do piekarnika, włączając temperaturę 130 stopni. Pastylkę należy suszyć przy uchylonych drzwiach piekarnika przez 60-90 minut.
9. Po tym czasie usuń pergamin z pastylką i ostudź.
10. Ostrożnie odłącz pergamin i przekręć bułki jabłkowe.
Poczęstuj się zdrowo i zawsze bądź w świetnej formie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g