ciasto Raffaello z twarogiem

śnieżnobiałe ciasto kokosowe smakuje wyśmienicie! Ciasto Raffaello jest słusznie uważane za jeden z najsmaczniejszych przysmaków-wygląda przewiewnie i lekko, ma bardzo delikatny smak kokosowy. Przygotuj, zachwyć rodzinę!
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 49 % 29 g
278 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 20 min

Oddziel białka od żółtek, ubij białka solą i połową cukru pudru na stabilne szczyty. Żółtka ubijamy również na biało, dodając do nich resztę cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Przesiej mąkę do żółtek i dodaj jedną trzecią objętości białek, ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Do gotowego ciasta Wprowadzamy porcje pozostałych białek.

w dzielonej formie (mam 22 cm) wlej ciasto, uprzednio posmaruj olejem roślinnym i posyp mąką. Biszkopt wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez pół godziny. Gotowość można sprawdzić wykałaczką lub drewnianym szpikulcem. Gotowy biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do lodówki na 5-8 godzin.

przystępujemy do przygotowania kremu. Aby to zrobić, ubij ser śmietankowy z twarogiem, dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy. Jeśli twaróg jest suchy, krem może okazać się gęsty i zbyt gęsty, więc regulujemy konsystencję mlekiem lub skondensowanym mlekiem. Do bujnego kremu dodaj płatki kokosowe, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Ponownie ubij wszystkie składniki i to wszystko-krem jest gotowy!

przygotowany biszkopt dzielimy na 3 ciasta, z których każde obficie smarujemy kremem, licząc na to, że ciasto również będzie musiało być nasmarowane tym samym kremem.

dekorujemy ciasto posypane pozostałymi płatkami kokosowymi i ładnie układamy cukierki. Gotowe ciasto należy odstawić do lodówki na 3-4 godziny, aby mieć czas na namoczenie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy