biszkopt klasyczny w piekarniku

Przygotowanie delikatnego i przewiewnego biszkoptu wcale nie jest trudne! Biszkopt według tego przepisu gotuję od dłuższego czasu i nie zawiódł mnie, najważniejsze jest, aby dobrze ubić białka i żółtka, a podczas mieszania działać tak ostrożnie, jak to możliwe, aby białka nie spadły. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, wynikiem jest bardzo delikatny i lekki biszkopt, który jest idealny do robienia ciast lub ciast. Ponadto, zastępując część mąki kakao, dokładnie na tej samej zasadzie można przygotować biszkopt czekoladowy.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 80 % 51 g
250 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tak więc, aby zrobić klasyczny biszkopt, weź jajka (Duże), cukier, mąkę i cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo ostrożnie, starając się, aby żółtko nie dostało się do białek, oddziel jajka. Odkładamy białka na bok, a do żółtek dodajemy połowę całego cukru (około 75 g, jeśli dodamy trochę więcej lub mniej, to w porządku) i cały cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem z maksymalną prędkością ubij żółtka przez 5-7 minut, aż uzyskasz bardzo gęstą i jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj trzepaczki miksera i wytrzyj do sucha i zacznij ubijać białka. Najpierw ubij je samodzielnie, aż osiągną miękkie szczyty. Zaczynamy ubijać białka przy minimalnej prędkości miksera, a gdy białka zaczną zwiększać objętość, zwiększamy prędkość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie przestając ubijać, wlej pozostały cukier granulowany do białek małymi porcjami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ubij je na twarde szczyty. Gotowość białek sprawdzamy bardzo prosto-przechylamy miskę z białkami na bok, a jeśli masa białkowa nie chce uciec, wszystko jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz odkładamy mikser, nie potrzebujemy go już i bierzemy trzepaczkę lub łopatkę. Tak więc dodaj 1/3 białek do żółtek i delikatnie wymieszaj, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj połowę mąki (należy ją przesiać 1-2 razy wcześniej) i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka. W ten sposób na przemian pozostałe białka i mąkę zagniatamy ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto należy bardzo ostrożnie wymieszać, aby nie straciło swojej objętości. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, zamiast naprzemiennie białka i mąkę, możesz najpierw wprowadzić wszystkie białka, a następnie wymieszać całą mąkę, więc będzie to również poprawne, więc wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniatane ciasto przenosimy do formy do pieczenia o średnicy 20-22 cm (moja forma ma 21 cm). Dno formy należy najpierw przykryć papierem do pieczenia, lepiej nie smarować boków niczym, ponieważ podczas pieczenia biszkopt będzie rósł i przylgnął do boków formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 40 minut. Podczas pieczenia Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 25 minut, ponieważ biszkopt może spaść z różnicy temperatur. A czas pieczenia może się znacznie różnić, ponieważ każdy piekarnik jest inny, więc gotowość należy sprawdzić drewnianym szpikulcem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Aby to zrobić, można go natychmiast przestawić na ruszt w formie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ale ponieważ taki biszkopt okazuje się bardzo lekki i delikatny, a podczas chłodzenia może lekko opadać pod własnym ciężarem, schładzam go do góry nogami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Całkowicie schłodzony biszkopt jest wolny od formy. Aby to zrobić, bierzemy długi i wąski nóż i mijamy go wzdłuż boków.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Okazuje się, że taki przystojny mężczyzna ma dokładnie 6 cm wysokości i można go łatwo pokroić na 3 ciasta. Ale zanim pokroisz biszkopt na ciasta, lepiej pozwól mu wylegiwać się przez 8-12 godzin, w tym czasie biszkopt trochę się zagęści, a podczas krojenia kruszy się mniej, ale w razie potrzeby ten etap można pominąć, jeśli nie ma czasu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ten biszkopt jest idealny do robienia ciasta lub ciastek, ale poza tym sam w sobie jest pyszny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy