ciasto kefirowe w piekarniku z kapustą

proste i szybkie w przygotowaniu, pyszne i satysfakcjonujące ciasto! Wiele osób lubi Pieczenie z kapustą. Rzeczywiście, z młodej soczystej kapusty powstają cudowne ciasta: pachnące, miękkie, z delikatnym nadzieniem. A ciasta kefirowe są ponadto bardzo szybko gotowane, w przeciwieństwie do pieczenia ciasta drożdżowego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 48 % 14 g
152 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto kefirowe z kapustą? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Zacznijmy od nadzienia. Jeśli biała kapusta jest młoda i soczysta, po prostu odcięta z ogrodu, nie można jej nawet poddać obróbce cieplnej, po upieczeniu w cieście nadzienie stanie się bardzo miękkie i delikatne, nie jest od razu jasne, że to kapusta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyszczamy kapustę z górnych liści, siekamy nożem bardzo drobno lub tarcie. Dodaj sól do miski z kapustą, zmiksuj ją rękami, aby kapusta wypuściła sok. Odstawiamy miskę kapusty na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj ciasto. Proces jest tak prosty i szybki, że poradzi sobie nawet najmłodsza Gospodyni domowa. Wbijamy jaja kurze do miski, wlewamy kefir o temperaturze pokojowej (lepiej wziąć kefir grubszy, mam 3,2 %) i olej roślinny, dodajemy sól i pół łyżeczki sody oczyszczonej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mikserem lub ręczną trzepaczką wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Trzepaczką lub mikserem ponownie wymieszaj składniki, delikatnie, aby mąka nie rozlała się z miski. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana o konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś nadzienie kapusty do miski z ciastem. Sok pozostawiony w misce z kapusty nie musi być wlewany do ciasta, aby nie było zbyt wilgotne, w przeciwnym razie ciasto może się źle upiec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj ciasto z kapustą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę (spód i boki) do pieczenia ciasta smarujemy olejem, posypujemy kaszą manną lub mąką. Ciasto z kapustą rozprowadzamy do formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij formę z półfabrykatem do piekarnika. Piec ciasto przez około 45 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika, objętości formy i ciasta, gotowość ciasta można sprawdzić drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij rumiane ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy