skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto kefirowe z kapustą? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Zacznijmy od nadzienia. Jeśli biała kapusta jest młoda i soczysta, po prostu odcięta z ogrodu, nie można jej nawet poddać obróbce cieplnej, po upieczeniu w cieście nadzienie stanie się bardzo miękkie i delikatne, nie jest od razu jasne, że to kapusta.
Krok 2:
Oczyszczamy kapustę z górnych liści, siekamy nożem bardzo drobno lub tarcie. Dodaj sól do miski z kapustą, zmiksuj ją rękami, aby kapusta wypuściła sok. Odstawiamy miskę kapusty na bok.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj ciasto. Proces jest tak prosty i szybki, że poradzi sobie nawet najmłodsza Gospodyni domowa. Wbijamy jaja kurze do miski, wlewamy kefir o temperaturze pokojowej (lepiej wziąć kefir grubszy, mam 3,2 %) i olej roślinny, dodajemy sól i pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Krok 4:
Mikserem lub ręczną trzepaczką wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Trzepaczką lub mikserem ponownie wymieszaj składniki, delikatnie, aby mąka nie rozlała się z miski. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana o konsystencji.
Krok 6:
Przenieś nadzienie kapusty do miski z ciastem. Sok pozostawiony w misce z kapusty nie musi być wlewany do ciasta, aby nie było zbyt wilgotne, w przeciwnym razie ciasto może się źle upiec.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj ciasto z kapustą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę (spód i boki) do pieczenia ciasta smarujemy olejem, posypujemy kaszą manną lub mąką. Ciasto z kapustą rozprowadzamy do formy.
Krok 8:
Wyślij formę z półfabrykatem do piekarnika. Piec ciasto przez około 45 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika, objętości formy i ciasta, gotowość ciasta można sprawdzić drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.
Krok 9:
Wyjmij rumiane ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g