chrupiący Kurczak pieczony w piekarniku w całości

łatwe i proste! Bardzo smaczne i piękne, na świątecznym stole! Kurczak z chrupiącą skórką pieczony w piekarniku w całości jest przygotowywany w prosty sposób-piekarnik robi wszystko za Ciebie. Aromatyczna marynata wypełni mięso pysznym smakiem! Tusza może być nadziewana lub pozostawiona bez zmian, podawana z dowolnym dodatkiem, sałatką.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 51 % 20 g
węglowodany 5 % 2 g
258 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka ze skórką w piekarniku w całości? Nie ma nic prostszego. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Podstawą jest olej roślinny, miód i przyprawy. Miód potrzebuje płynnego, niezanieczyszczonego. Jeśli miód jest kandyzowany, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudź. Im bardziej pachnący miód, tym smaczniejsza będzie skórka na ptaku. Mam miód gryczany, ale każdy inny też się nada.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz olej roślinny, płynny miód, paprykę, Curry, suchy czosnek, mielony pieprz i sól. Zamiast papryki, czosnku w proszku i curry możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do kurczaka. Jednak często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, pamiętaj o tym, aby nie przesolić i nie przesadzić naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Ta marynata z miodem zapewni ptakowi chrupiącą skórkę, a jednocześnie zatyka pory w skórze, zapobiegając nadmiernemu parowaniu wilgoci podczas pieczenia. Dzięki temu ptak zachowa soczystość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli kurczak nie zostanie wysuszony, mieszanka marynaty spłynie ze skóry, nie opóźniając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj kurczaka mieszanką miodowo-olejową ze wszystkich stron i wewnątrz tuszy. Pozostaw ptaka do marynowania w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Jeśli to możliwe, lepiej zostawić w lodówce na noc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kurczaka na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia, tyłem do dołu i zawiąż nogi sznurkiem do gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zakryj końcówki skrzydeł kawałkami folii, aby się nie przypaliły. Umieść kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 1 godzinę, aż pojawi się złoty kolor. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika! Okresowo smaruj ptaka sokiem z dna formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowego kurczaka z chrupiącą skórką na półmisek, uzupełnij pieczonymi ziemniakami, brokułami, czerwoną cebulą, ziołami i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy