skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka ze skórką w piekarniku w całości? Nie ma nic prostszego. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Podstawą jest olej roślinny, miód i przyprawy. Miód potrzebuje płynnego, niezanieczyszczonego. Jeśli miód jest kandyzowany, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudź. Im bardziej pachnący miód, tym smaczniejsza będzie skórka na ptaku. Mam miód gryczany, ale każdy inny też się nada.
Krok 2:
W misce połącz olej roślinny, płynny miód, paprykę, Curry, suchy czosnek, mielony pieprz i sól. Zamiast papryki, czosnku w proszku i curry możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do kurczaka. Jednak często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, pamiętaj o tym, aby nie przesolić i nie przesadzić naczynia.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Ta marynata z miodem zapewni ptakowi chrupiącą skórkę, a jednocześnie zatyka pory w skórze, zapobiegając nadmiernemu parowaniu wilgoci podczas pieczenia. Dzięki temu ptak zachowa soczystość.
Krok 4:
Umyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli kurczak nie zostanie wysuszony, mieszanka marynaty spłynie ze skóry, nie opóźniając.
Krok 5:
Posmaruj kurczaka mieszanką miodowo-olejową ze wszystkich stron i wewnątrz tuszy. Pozostaw ptaka do marynowania w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Jeśli to możliwe, lepiej zostawić w lodówce na noc.
Krok 6:
Ułóż kurczaka na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia, tyłem do dołu i zawiąż nogi sznurkiem do gotowania.
Krok 7:
Zakryj końcówki skrzydeł kawałkami folii, aby się nie przypaliły. Umieść kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 1 godzinę, aż pojawi się złoty kolor. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika! Okresowo smaruj ptaka sokiem z dna formy.
Krok 8:
Przenieś gotowego kurczaka z chrupiącą skórką na półmisek, uzupełnij pieczonymi ziemniakami, brokułami, czerwoną cebulą, ziołami i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g