skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka bez kwaśnej śmietany i jajek? Przygotuj jedzenie. Zamiast cukru te ciasteczka używają banana i dżemu. Dlatego weź dojrzałego banana, ale dżem jest lepiej kwaśny, aby ciasteczka nie były mdłe. Mam dżem z borówki brusznicy, idealny czarny porzeczka. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu.
Krok 2:
Weź miskę ciasta. Zetrzyj w nim pół banana widelcem. Banan, oprócz słodyczy, trzyma ciasto razem, działa jak jajko.
Krok 3:
Wlej dżem do miski. Oczywiście powinien być bez pestek. Wrzuć banana z dżemem.
Krok 4:
Wlej olej i dobrze wymieszaj potrawy widelcem.
Krok 5:
Wlać semolinę do masy olejowej, wymieszać i odstawić na 15 minut, w tym czasie będzie dobrze puchnąć i wchłonąć nadmiar wilgoci z dżemu.
Krok 6:
Odmierz połowę całej mąki i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej tę część mąki do miski z ciastem. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wymieszaj masę, ponieważ nadal będzie płynna, wystarczy widelec.
Krok 7:
Dodaj pozostałą połowę mąki w porcjach, mieszając ciasto po każdej porcji. Ciasto stanie się gęste, będzie musiało być ugniatane rękami. Możliwe, że nie cała mąka zadeklarowana w przepisie zniknie, spójrz na konsystencję ciasta. Zostało mi trochę. Ciasto powinno stać się gładkie, jednorodne, ale jednocześnie miękkie i nie lepkie.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie lekko spłaszcz. Ułóż je na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odległość, ponieważ ciasteczka znacznie się powiększą podczas pieczenia.
Krok 9:
Piecz ciasteczka przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia będzie się różnić w zależności od specyfiki piekarnika i wielkości ciasteczek. Powinny urosnąć i zarumienić się.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź trochę i posyp cukrem pudrem na ciepło.
Krok 11:
Podawaj ciasteczka do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g