ciasteczka bez śmietany i jajek

Szybki, prosty, niedrogi, bujny i apetyczny! Ciasteczka bez kwaśnej śmietany i jajek to przepis na ratunek, gdy musisz szybko i ugotować coś smacznego z minimum produktów. Te ciasteczka świetnie nadają się na chudy stół.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 17 % 13 g
węglowodany 75 % 56 g
359 kcal
IG: 0 / 18 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka bez kwaśnej śmietany i jajek? Przygotuj jedzenie. Zamiast cukru te ciasteczka używają banana i dżemu. Dlatego weź dojrzałego banana, ale dżem jest lepiej kwaśny, aby ciasteczka nie były mdłe. Mam dżem z borówki brusznicy, idealny czarny porzeczka. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę ciasta. Zetrzyj w nim pół banana widelcem. Banan, oprócz słodyczy, trzyma ciasto razem, działa jak jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dżem do miski. Oczywiście powinien być bez pestek. Wrzuć banana z dżemem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej i dobrze wymieszaj potrawy widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać semolinę do masy olejowej, wymieszać i odstawić na 15 minut, w tym czasie będzie dobrze puchnąć i wchłonąć nadmiar wilgoci z dżemu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odmierz połowę całej mąki i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej tę część mąki do miski z ciastem. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wymieszaj masę, ponieważ nadal będzie płynna, wystarczy widelec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pozostałą połowę mąki w porcjach, mieszając ciasto po każdej porcji. Ciasto stanie się gęste, będzie musiało być ugniatane rękami. Możliwe, że nie cała mąka zadeklarowana w przepisie zniknie, spójrz na konsystencję ciasta. Zostało mi trochę. Ciasto powinno stać się gładkie, jednorodne, ale jednocześnie miękkie i nie lepkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie lekko spłaszcz. Ułóż je na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odległość, ponieważ ciasteczka znacznie się powiększą podczas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ciasteczka przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia będzie się różnić w zależności od specyfiki piekarnika i wielkości ciasteczek. Powinny urosnąć i zarumienić się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź trochę i posyp cukrem pudrem na ciepło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj ciasteczka do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy