skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki w piekarniku z ziemniakami? Zacznij od zrobienia ciasta. Użyj mąki najwyższej jakości. Weź dowolny rafinowany olej.
Krok 2:
Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. Rozpuść w nim cukier i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 5-15 minut, aby aktywować drożdże.
Krok 3:
Dodaj sól i 2/3 oleju roślinnego do ciasta. Pozostały olej przyda się do smarowania rąk i miski (Krok 6). Dobrze mieszaj, aż sól się rozpuści.
Krok 4:
Przesiej mąkę. Jest to konieczne, aby usunąć małe zanieczyszczenia, jeśli są obecne i nasycić ciasto tlenem, aby dobrze wyrosło.
Krok 5:
Dodaj połowę mąki do płynnej części ciasta i zacznij mieszać łyżką. Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami.
Krok 6:
Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być miękki, bardzo delikatny i lekko przylegać do dłoni. Posmaruj miskę i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Czas zależy od właściwości drożdży i warunków, w jakich będzie się znajdować ciasto.
Krok 7:
Gdy ciasto pasuje, zrób nadzienie ziemniaczane. Obierz ziemniaki i zabrudzenia, dobrze spłucz. Pokrój na małe kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru, aby wszystkie ziemniaki ugotowały się jednocześnie i szybko. Gotuj do miękkości. Zajmie to około 20-30 minut, w zależności od możliwości kuchenki i odmiany ziemniaków. Nie musisz solić.
Krok 8:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Umieść na patelni i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
Krok 9:
Smażyć aż cebula będzie lekko złocista.
Krok 10:
Spuść całą wodę z gotowanych ziemniaków. Dodaj smażoną cebulę, sól i pieprz. Zrób tłuczone ziemniaki za pomocą tłuczka, gdy ziemniaki są jeszcze gorące. Lepiej nie robić puree za pomocą blendera, ponieważ okazuje się ciężki i bardzo lepki. Ciężko będzie z nim pracować.
Krok 11:
Dobrze umyj jajko, wytrzyj do sucha ręcznikiem i oddziel białko od żółtka. Pozostaw żółtko na razie, przyda się do smarowania ciast (krok 18).
Krok 12:
Przenieś nadzienie z patelni do miski, aby szybciej ostygło. Dodaj białko i dokładnie wymieszaj. Nadziewaj placki tylko wtedy, gdy nadzienie ostygnie, w przeciwnym razie możesz zepsuć ciasto.
Krok 13:
Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 1,5-2 razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.
Krok 14:
Oddziel 12 identycznych kawałków od ciasta, zwiń z nich kulki. Ułożyć na poziomej powierzchni roboczej posypanej mąką. Włącz piekarnik na 200 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.
Krok 15:
Uformuj paszteciki. Zrób paszteciki, smarując ręce olejem lub posypując mąką. Rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę o grubości 0,4 - 0,5 cm.
Krok 16:
Uszczypnij ciasto na całej krawędzi.
Krok 17:
Ułóż placki szwem w dół na natłuszczonej blasze do pieczenia w odległości od siebie. Blachę do pieczenia można przykryć pergaminem. Jeśli pergamin nie jest nieprzywierający, posmaruj go olejem, aby paszteciki nie przylegały do powierzchni.
Krok 18:
Posmaruj wierzch pasztecików mieszanką żółtka ze śmietaną i wyślij blachę do piekarnika. Piec przez 20 minut w trybie góra-dół. Gotowe ciasta zwiększą swoją objętość i nabiorą złotego koloru.
takie ciasta są bardzo dobre na ciepło. Nie tracą świeżości na jutro. Zwiewne ciasto w połączeniu z nadzieniem ziemniaczanym z cebulą nie pozostawi nikogo obojętnym.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g