placki ziemniaczane w piekarniku na cieście drożdżowym

rumiany, apetyczny, sycący, z prostym nadzieniem! Placki z ziemniakami w piekarniku na cieście drożdżowym ze względu na niewielką liczbę składników są dość niedrogie, ale bardzo smaczne. A przygotowanie ich jest bardzo proste!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 66 % 25 g
185 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki w piekarniku z ziemniakami? Zacznij od zrobienia ciasta. Użyj mąki najwyższej jakości. Weź dowolny rafinowany olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. Rozpuść w nim cukier i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 5-15 minut, aby aktywować drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i 2/3 oleju roślinnego do ciasta. Pozostały olej przyda się do smarowania rąk i miski (Krok 6). Dobrze mieszaj, aż sól się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę. Jest to konieczne, aby usunąć małe zanieczyszczenia, jeśli są obecne i nasycić ciasto tlenem, aby dobrze wyrosło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj połowę mąki do płynnej części ciasta i zacznij mieszać łyżką. Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być miękki, bardzo delikatny i lekko przylegać do dłoni. Posmaruj miskę i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Czas zależy od właściwości drożdży i warunków, w jakich będzie się znajdować ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto pasuje, zrób nadzienie ziemniaczane. Obierz ziemniaki i zabrudzenia, dobrze spłucz. Pokrój na małe kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru, aby wszystkie ziemniaki ugotowały się jednocześnie i szybko. Gotuj do miękkości. Zajmie to około 20-30 minut, w zależności od możliwości kuchenki i odmiany ziemniaków. Nie musisz solić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Umieść na patelni i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć aż cebula będzie lekko złocista.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Spuść całą wodę z gotowanych ziemniaków. Dodaj smażoną cebulę, sól i pieprz. Zrób tłuczone ziemniaki za pomocą tłuczka, gdy ziemniaki są jeszcze gorące. Lepiej nie robić puree za pomocą blendera, ponieważ okazuje się ciężki i bardzo lepki. Ciężko będzie z nim pracować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze umyj jajko, wytrzyj do sucha ręcznikiem i oddziel białko od żółtka. Pozostaw żółtko na razie, przyda się do smarowania ciast (krok 18).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś nadzienie z patelni do miski, aby szybciej ostygło. Dodaj białko i dokładnie wymieszaj. Nadziewaj placki tylko wtedy, gdy nadzienie ostygnie, w przeciwnym razie możesz zepsuć ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 1,5-2 razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oddziel 12 identycznych kawałków od ciasta, zwiń z nich kulki. Ułożyć na poziomej powierzchni roboczej posypanej mąką. Włącz piekarnik na 200 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Uformuj paszteciki. Zrób paszteciki, smarując ręce olejem lub posypując mąką. Rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę o grubości 0,4 - 0,5 cm.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Uszczypnij ciasto na całej krawędzi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż placki szwem w dół na natłuszczonej blasze do pieczenia w odległości od siebie. Blachę do pieczenia można przykryć pergaminem. Jeśli pergamin nie jest nieprzywierający, posmaruj go olejem, aby paszteciki nie przylegały do powierzchni.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj wierzch pasztecików mieszanką żółtka ze śmietaną i wyślij blachę do piekarnika. Piec przez 20 minut w trybie góra-dół. Gotowe ciasta zwiększą swoją objętość i nabiorą złotego koloru.

takie ciasta są bardzo dobre na ciepło. Nie tracą świeżości na jutro. Zwiewne ciasto w połączeniu z nadzieniem ziemniaczanym z cebulą nie pozostawi nikogo obojętnym.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy