bakłażan z serem pomidorowym i czosnkiem w plasterkach piekarnika

nowy sposób na zrobienie ulubionego bakłażana! Lubisz niebieskie? Następnie upiecz je w piekarniku z pomidorami i serem! Dodaj czosnek i zioła dla smaku, a majonez dla soczystości. Takie bakłażany są bardzo smaczne na ciepło i na zimno!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 22 % 5 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bakłażany w plasterkach w piekarniku z serem pomidorowym i czosnkiem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania bakłażana w piekarniku. Opłucz niebieskie, pomidory, obrany czosnek i pęczek zieleni w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1 centymetra. Umieść kółka w głębokim pojemniku, napełnij dwiema łyżkami(ze zjeżdżalnią) soli, zalej zimną wodą i wymieszaj wszystko, aby sól się rozpuściła. Słona woda wyciągnie gorycz z niebieskiego i dzięki tej procedurze, podczas dalszego smażenia na patelni, bakłażany wchłoną znacznie mniej oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby koła nie unosiły się na powierzchnię i były całkowicie zanurzone w słonej wodzie, przykryj je na przykład talerzem i zainstaluj lekki ładunek. Trzymaj bakłażany w wodzie przez około 20-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę i delikatnie wyciśnij niebieskie ręce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w plastry o grubości nieco mniejszej niż bakłażan (około 5-7 milimetrów).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos do smarowania bakłażan, doda soczystości i smaku gotowemu daniu. W małym pojemniku dodaj majonez, czosnek i ziele angielskie przepuszczone przez prasę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sos można pozostawić w tej formie lub w razie potrzeby dodać do niego więcej ulubionych przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodałem mrożoną mieszankę ziół prowansalskich i szczyptę gałki muszkatołowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie możesz gotować według dwóch opcji do wyboru. Pierwsza opcja gotowania bez wstępnego smażenia: umieść koła bakłażana natychmiast po namoczeniu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Druga opcja ze wstępnym smażeniem: wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go na dużym ogniu i usmaż koła bakłażana z jednej strony na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Próbowałem obu opcji, ale druga przypadła mi do gustu, smak gotowego dania wydawał się bardziej nasycony i kompletny. Ułóż koła bakłażana na blasze do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj każdy krążek bakłażana odrobiną sosu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp pokrojonymi pomidorami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp tartym serem. W przepisie użyłam startego zakupionego sera Gouda.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij bakłażana do nagrzanego piekarnika. Czas i temperatura mogą się znacznie różnić w zależności od używanego piekarnika. Pieczełam w piekarniku elektrycznym w trybie "góra-dół" w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Następnie zmieniono tryb na konwekcję i pieczono przez około pięć minut, aż ser się zarumienił i nabrał apetycznej złotej skórki. Posyp gotowe bakłażany drobno posiekanymi świeżymi ziołami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozwól bakłażanowi parzyć przez co najmniej pięć minut i podawaj!

zwróć uwagę: jeśli bakłażan nie jest wstępnie smażony na patelni przed pieczeniem, czas gotowania w piekarniku nieznacznie wzrośnie. Wstępnie usmażony niebieski piecze się szybciej.

bakłażany są pyszne na ciepło i na zimno. Bardziej nam się podobały, gdy całkowicie ostygły.

takie bakłażany będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ziemniaków lub ryżu. Jako samodzielne danie są również bardzo dobre.

smacznego!

--------------------
artykuł na pomoc:
jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy