skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bakłażany w plasterkach w piekarniku z serem pomidorowym i czosnkiem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania bakłażana w piekarniku. Opłucz niebieskie, pomidory, obrany czosnek i pęczek zieleni w czystej wodzie.
Krok 2:
Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1 centymetra. Umieść kółka w głębokim pojemniku, napełnij dwiema łyżkami(ze zjeżdżalnią) soli, zalej zimną wodą i wymieszaj wszystko, aby sól się rozpuściła. Słona woda wyciągnie gorycz z niebieskiego i dzięki tej procedurze, podczas dalszego smażenia na patelni, bakłażany wchłoną znacznie mniej oleju roślinnego.
Krok 3:
Aby koła nie unosiły się na powierzchnię i były całkowicie zanurzone w słonej wodzie, przykryj je na przykład talerzem i zainstaluj lekki ładunek. Trzymaj bakłażany w wodzie przez około 20-30 minut.
Krok 4:
Spuść wodę i delikatnie wyciśnij niebieskie ręce.
Krok 5:
Pokrój pomidory w plastry o grubości nieco mniejszej niż bakłażan (około 5-7 milimetrów).
Krok 6:
Przygotuj sos do smarowania bakłażan, doda soczystości i smaku gotowemu daniu. W małym pojemniku dodaj majonez, czosnek i ziele angielskie przepuszczone przez prasę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sos można pozostawić w tej formie lub w razie potrzeby dodać do niego więcej ulubionych przypraw.
Krok 7:
Dodałem mrożoną mieszankę ziół prowansalskich i szczyptę gałki muszkatołowej.
Krok 8:
Następnie możesz gotować według dwóch opcji do wyboru. Pierwsza opcja gotowania bez wstępnego smażenia: umieść koła bakłażana natychmiast po namoczeniu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Druga opcja ze wstępnym smażeniem: wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go na dużym ogniu i usmaż koła bakłażana z jednej strony na złoty kolor.
Krok 9:
Próbowałem obu opcji, ale druga przypadła mi do gustu, smak gotowego dania wydawał się bardziej nasycony i kompletny. Ułóż koła bakłażana na blasze do pieczenia.
Krok 10:
Posmaruj każdy krążek bakłażana odrobiną sosu.
Krok 11:
Posyp pokrojonymi pomidorami.
Krok 12:
Posyp tartym serem. W przepisie użyłam startego zakupionego sera Gouda.
Krok 13:
Wyślij bakłażana do nagrzanego piekarnika. Czas i temperatura mogą się znacznie różnić w zależności od używanego piekarnika. Pieczełam w piekarniku elektrycznym w trybie "góra-dół" w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Następnie zmieniono tryb na konwekcję i pieczono przez około pięć minut, aż ser się zarumienił i nabrał apetycznej złotej skórki. Posyp gotowe bakłażany drobno posiekanymi świeżymi ziołami.
Krok 14:
Pozwól bakłażanowi parzyć przez co najmniej pięć minut i podawaj!
zwróć uwagę: jeśli bakłażan nie jest wstępnie smażony na patelni przed pieczeniem, czas gotowania w piekarniku nieznacznie wzrośnie. Wstępnie usmażony niebieski piecze się szybciej.
bakłażany są pyszne na ciepło i na zimno. Bardziej nam się podobały, gdy całkowicie ostygły.
takie bakłażany będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ziemniaków lub ryżu. Jako samodzielne danie są również bardzo dobre.
smacznego!
--------------------
artykuł na pomoc:
jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g