skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną mannę powietrzną na kefirze w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Kefir nadaje się do zawartości tłuszczu od 2,5 do 3,2%. Im grubszy kefir, tym smaczniejsza będzie manna.
Krok 2:
Połącz kefir o temperaturze pokojowej z jajkami i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 3:
Wlej kaszę mannę do mieszanki kefir-jajko i ponownie dokładnie wymieszaj. Pozostaw masę do spęcznienia na 40-50 minut. Kasza powinna dobrze puchnąć. W razie potrzeby możesz przebić masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aby mieszanina była miękka, delikatna, bez ziaren semoliny.
Krok 4:
Do spuchniętej kaszy manny dodaj cukier, mąkę, sodę i wanilinę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Wanilinę można zastąpić 1 łyżką cukru waniliowego lub 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.
Krok 5:
Gotowa masa powinna być pokryta dużą ilością małych bąbelków-działa to w cieście soda po połączeniu z kefirem. W zależności od nasycenia żółtek i koloru semoliny, ostateczna masa może mieć kolor od prawie białego do żółtawego.
Krok 6:
Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym. Średnica mojej formy wynosi 20 cm. Wlać ciasto do formy. Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Krok 7:
Mannę można podawać na ciepło lub całkowicie schłodzoną. Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g