mannik na kefirze dmuchany w piekarniku

łatwe i niedrogie wypieki na każdą okazję! Mannik na kefirze jest przewiewny w piekarniku-łatwe ciasto dla całej rodziny. Świetna uczta na wieczorną herbatę lub poranną kawę. Na kefirze ciasto jest porowate, elastyczne, o wyraźnej strukturze. Bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 84 % 46 g
233 kcal
IG: 2 / 36 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną mannę powietrzną na kefirze w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Kefir nadaje się do zawartości tłuszczu od 2,5 do 3,2%. Im grubszy kefir, tym smaczniejsza będzie manna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz kefir o temperaturze pokojowej z jajkami i mieszaj, aż będzie gładki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kaszę mannę do mieszanki kefir-jajko i ponownie dokładnie wymieszaj. Pozostaw masę do spęcznienia na 40-50 minut. Kasza powinna dobrze puchnąć. W razie potrzeby możesz przebić masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aby mieszanina była miękka, delikatna, bez ziaren semoliny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do spuchniętej kaszy manny dodaj cukier, mąkę, sodę i wanilinę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Wanilinę można zastąpić 1 łyżką cukru waniliowego lub 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowa masa powinna być pokryta dużą ilością małych bąbelków-działa to w cieście soda po połączeniu z kefirem. W zależności od nasycenia żółtek i koloru semoliny, ostateczna masa może mieć kolor od prawie białego do żółtawego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym. Średnica mojej formy wynosi 20 cm. Wlać ciasto do formy. Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mannę można podawać na ciepło lub całkowicie schłodzoną. Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy