jajko z serem w piekarniku

proste, niedrogie i satysfakcjonujące śniadanie dla całej rodziny! Jajko z serem w piekarniku pomoże urozmaicić menu, gdy zwykłe jajecznica jest zmęczona i chcesz czegoś nowego. Pieczony na chlebie z tartym serem okazuje się smaczny i satysfakcjonujący, spodoba się całej rodzinie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 16 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 11 % 4 g
205 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajko z serem w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź duże wybrane jajka. Aby danie okazało się nie tylko smaczne, ale także piękne, lepiej używać wiejskich jaj z dużym żółtkiem o bogatym żółtym kolorze. Pamiętaj, aby wziąć świeże jajka. Olej roślinny można zastąpić masłem. Możesz użyć chleba pszennego lub żytniego. Mam chleb pszenny na tosty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij mozzarellę z solanki, strząśnij nadmiar wilgoci i zetrzyj na grubej tarce. Mozzarellę można zastąpić dowolnym innym serem do smaku. Może to być zwykły ser, taki jak Rosyjski, suluguni, Adyghe, feta, ser, miękki twaróg lub ser topiony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj małe kwadratowe lub prostokątne naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Połóż chleb na dnie, w razie potrzeby przycinając wokół krawędzi, aby całkowicie pasował do wybranej formy. Lepiej jest wziąć kompaktowy kształt. Mam kształt 20 na 15 centymetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp chleb połową startego sera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na ser delikatnie rozbij po kolei 4 jajka, uważając, aby żółtko było nienaruszone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz jajka do smaku. W razie potrzeby możesz dodać własne przyprawy do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp jajka pozostałym startym serem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15-20 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Ser powinien się stopić, jajka osiągną gotowość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gorące pieczone jajka z serem podawaj natychmiast, udekorowane świeżymi ziołami. Smacznego!

jajka z serem na chlebie można zrobić w małych porcjach.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy