skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jajko z serem w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź duże wybrane jajka. Aby danie okazało się nie tylko smaczne, ale także piękne, lepiej używać wiejskich jaj z dużym żółtkiem o bogatym żółtym kolorze. Pamiętaj, aby wziąć świeże jajka. Olej roślinny można zastąpić masłem. Możesz użyć chleba pszennego lub żytniego. Mam chleb pszenny na tosty.
Krok 2:
Wyjmij mozzarellę z solanki, strząśnij nadmiar wilgoci i zetrzyj na grubej tarce. Mozzarellę można zastąpić dowolnym innym serem do smaku. Może to być zwykły ser, taki jak Rosyjski, suluguni, Adyghe, feta, ser, miękki twaróg lub ser topiony.
Krok 3:
Nasmaruj małe kwadratowe lub prostokątne naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Połóż chleb na dnie, w razie potrzeby przycinając wokół krawędzi, aby całkowicie pasował do wybranej formy. Lepiej jest wziąć kompaktowy kształt. Mam kształt 20 na 15 centymetrów.
Krok 4:
Posyp chleb połową startego sera.
Krok 5:
Na ser delikatnie rozbij po kolei 4 jajka, uważając, aby żółtko było nienaruszone.
Krok 6:
Sól, pieprz jajka do smaku. W razie potrzeby możesz dodać własne przyprawy do smaku.
Krok 7:
Posyp jajka pozostałym startym serem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15-20 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Ser powinien się stopić, jajka osiągną gotowość.
Krok 8:
Gorące pieczone jajka z serem podawaj natychmiast, udekorowane świeżymi ziołami. Smacznego!
jajka z serem na chlebie można zrobić w małych porcjach.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g