filet z kurczaka z ziemniakami w piekarniku

pyszne i satysfakcjonujące połączenie potraw wszechczasów! Filet z kurczaka z ziemniakami w piekarniku prawdopodobnie przynajmniej raz ugotował każdą gospodynię domową. Danie piecze się tak prosto i łatwo, że poradzi sobie z nim nawet nastolatek. Rezultatem będzie apetyczny, soczysty i pyszny obiad na każdą okazję.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 36 % 8 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z kurczaka z ziemniakami w piekarniku? Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w poprzek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokonaj każdy kawałek młotkiem, starając się zachować integralność kawałka. Posyp powstałe kawałki kurczaka przyprawami do kurczaka, suchym czosnkiem, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz zastąpić suchy czosnek 1-2 ząbkami świeżego, przepuszczonego przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij kurczaka kefirem, wymieszaj i pozostaw do marynowania w lodówce na 1 godzinę lub dłużej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój ziemniaki w plasterki. Sól, pieprz ziemniaki, wlej 2 łyżki. l olej roślinny i wymieszaj. Posypałam ziemniaki pozostałymi przyprawami z kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory i pokrój w plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w cienkie pierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W naczyniu do pieczenia wysmarowanym pozostałym olejem roślinnym ułóż wszystkie ziemniaki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż krążki cebuli na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż przygotowany filet z kurczaka na cebuli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż krążki pomidorów na wierzchu filetów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz starty ser z pozostałą marynatą kefirową z kurczaka i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż masę serowo-kefirową na pomidorach cienką, równą warstwą. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Jeśli ser zacznie się rumienić,a ziemniaki z kurczakiem nie są jeszcze gotowe, przykryj formę folią. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy