skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka na butelce? Przygotuj wszystkie składniki. Smak gotowego dania zależy w dużej mierze od wybranego kurczaka. Zwykle pieczę kurczaka o wadze mniejszej niż 1,5 kg. wskazane jest kupowanie schłodzonego, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Kurczak powinien być jasnoróżowy, o neutralnym zapachu. Jeśli weźmiesz drób, musi być młody (mniej niż rok), w przeciwnym razie nie nadaje się do pieczenia.
Krok 2:
Jeśli kurczak jest zamrożony, wcześniej rozmrozić kurczaka. Lepiej zdjąć opakowanie i umieścić je w pojemniku na dolnej półce lodówki na dzień przed gotowaniem. Do marynowania weź głęboką miskę lub rondel, w którym będzie się swobodnie mieścił. Materiał, z którego jest wykonany, nie powinien się utleniać. Idealne są naczynia emaliowane, ceramiczne i szklane. Wziąłem emaliowaną miskę.
Krok 3:
Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą, usuń wszystkie wnętrzności i pióra, jeśli są obecne. Wytrzyj tuszę ręcznikiem papierowym, aby nie pozostała wilgoć i lepiej się marynowała. Dokładnie natrzyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz solą i mieszanką papryki. Pozostaw na chwilę do soli podczas robienia marynaty.
Krok 4:
Obierz czosnek. Opłucz, osusz i posiekaj w wyciskarce do czosnku. Aby przygotować marynatę w głębokim pojemniku, wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, Curry, ostrą paprykę i czosnek.
Krok 5:
Natrzyj kurczaka powstałą marynatą wewnątrz i na zewnątrz, przykryj naczynie, w którym kurczak będzie marynowany, folią spożywczą lub ręcznikiem. Pozostaw na co najmniej godzinę. Im dłużej kurczak będzie marynowany,tym smaczniejszy i bardziej soczysty będzie.
Krok 6:
Aby upiec, kurczaka należy umieścić na butelce, a następnie umieścić na głębokiej blasze do pieczenia. Do pieczenia kurczaka nadaje się każdy szklany. Najważniejsze, zanim nałożysz na niego kurczaka, sprawdź, czy cała konstrukcja pasuje do piekarnika. Mam butelkę soku o wysokości 22 cm, weź blachę do pieczenia o takim rozmiarze, aby była większa niż powierzchnia pod kurczakiem, aby podczas pieczenia spływał tam tłuszcz. Wlej ciepłą wodę do butelki, pozostawiając 4-5 cm do szyi.
Krok 7:
Brzytwa napełnij do połowy zimną wodą. Umieść kurczaka do pieczenia w zimnym piekarniku, aby woda była równomiernie podgrzana, a butelka e pękła. Włącz piekarnik do 200 stopni. Po pół godzinie zmniejsz do 180 i piecz przez 1,5 godziny. W tym czasie zalej kurczaka wodą z blachy do pieczenia, aby nie wyschła. Jeśli widzisz, że piecze się nierównomiernie, ciemniejsze części można przykryć folią.
ostrożnie wyjmij gotowego kurczaka na butelce, aby się nie poparzyć, wyjmij z piekarnika i przenieś na półmisek.
taki kurczak to przepis z mojego dzieciństwa. Mama przygotowywała ją na wszystkie święta. Mój brat i ja zawsze kłóciliśmy się, kto dostanie jaką część, aby zdobyć aromatyczną chrupiącą skórkę.
zapach, który unosi się po domu podczas gotowania kurczaka na butelce, nie pozostawi nikogo obojętnym.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g