kasza gryczana z kurczakiem w piekarniku

to wspaniałe, że przystawka jest przygotowywana w tym samym czasie, co kurczak. W razie potrzeby możesz dodać cebulę do gryki. Musi być drobno posiekany i usmażony na patelni z marchewką, aż będzie przezroczysty. Następnie wymieszaj kaszę gryczaną, a następnie gotuj zgodnie z przepisem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 32 % 12 g
197 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować kaszę gryczaną z kurczakiem w piekarniku, potrzebujemy: udka z kurczaka lub innych części kurczaka do smaku; kasza gryczana; woda (wrząca woda); pasta pomidorowa (lub keczup); marchew; olej roślinny do smażenia i zestaw przypraw: suszone oregano; kurkuma; mielona papryka; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka umyć, osuszyć. W podudziu dodaj czosnek, kurkumę, oregano, paprykę, sól i pieprz przepuszczony przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż marchewki przez około 3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kaszę gryczaną do marchwi. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś kaszę gryczaną z marchewką do naczynia do pieczenia i spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż udka z kurczaka na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W 500 ml wrzącej wody rozcieńczyć koncentrat pomidorowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej powstałą mieszaninę do formy z kurczakiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szczelnie zamknij formę folią. Piecz grykę z kurczakiem przez około 40 minut w 180°C.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po czasie pieczenia cały nadmiar wody zostanie wchłonięty przez kaszę gryczaną i otrzymamy pieczone godleni na poduszce gryki z marchewką. Smacznego!

będąc w szczelnym środowisku pod gęstą warstwą folii, składniki stopniowo osiągają gotowość, nasycając się sokami i nasycając się nawzajem aromatami. Spuchnięte płatki pozostają kruche, podobnie jak tradycyjne gotowanie, mięso z kurczaka jest delikatne i miękkie. Rezultatem będzie świetne domowe danie dla całej rodziny, wszystko jest bardzo proste i wygodne!

oprócz podudzi możesz użyć dowolnych innych części kurczaka do smaku: piersi ze skórą lub bez, filetów lub kości, całych nóg, ud, skrzydeł.

bardzo ważne jest, aby wybrać pyszny koncentrat pomidorowy lub keczup. Ponieważ w rzeczywistości od niego zależy główny smak potrawy. Pasta pomidorowa impregnuje zarówno mięso, jak i grykę. A jeśli pasta pomidorowa jest zbyt słona, ostrożnie Posol kurczaka, w przeciwnym razie możesz posolić całe danie. Lub możesz dodać mniejszą koncentrat pomidorowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy