skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak upiec ziemniaki z serem i pomidorami w piekarniku? Ze składników potrzebujesz 4-5 bulw średniej wielkości ziemniaków, trzech dojrzałych pomidorów, pęczka świeżego koperku, kilku ząbków czosnku, twardego sera, rafinowanego oleju roślinnego, przypraw.
Krok 2:

Umyj ziemniaki, obierz. Pokrój w cienkie plasterki (o grubości około 3 mm). Podczas krojenia wygodnie jest użyć specjalnej tarki lub kombajnu, a następnie płytki ziemniaczane okażą się równie cienkie i schludniejsze.
Krok 3:

Lekko nasmaruj każdą formę żaroodporną z wysokimi bokami olejem roślinnym (o wysokim stopniu dymienia). Połóż połowę pokrojonych ziemniaków równą warstwą.
Krok 4:

Jakie pomidory wybrać? Lepiej, jeśli pomidory są mocne, soczyste i dojrzałe. Miękkie owoce podczas krojenia i gotowania nie zachowają swojego kształtu i zamienią się w owsiankę, co zepsuje wygląd potrawy. Umyj je, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój ostrym nożem w cienkie pierścienie.
Krok 5:

Połowę pokrojonego pomidora równomiernie rozprowadź na wierzchu warstwy ziemniaka.
Krok 6:

Jak zrobić dressing? Wlej bezwonny olej roślinny do małego pojemnika. Dodaj do niego czosnek przepuszczony przez prasę. Posolić. Dobrze wymieszaj. Zamiast oleju roślinnego możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, jogurt naturalny bez dodatków lub wymieszać śmietanę z majonezem w równych proporcjach (około 3 łyżki stołowe). Należy pamiętać, że w tym przypadku zawartość kalorii w naczyniu będzie wyższa.
Krok 7:

Umyj koperek. Osusz również ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj. Koperek można zastąpić pietruszką.
Krok 8:

Dodaj posiekane warzywa do dressingu. Wymieszać. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsty, wlej do niego 1-2 łyżki. l przegotowana woda.
Krok 9:

Polej wszystkie pomidory połową dressingu.
Krok 10:

Pieprz do smaku. Lepiej jest użyć świeżo zmielonego pieprzu, jest bardziej aromatyczny.
Krok 11:

Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Weź każdy pyszny ser, który dobrze topi się w piekarniku. Możesz go zastąpić mozzarellą bez smaku lub suluguni. Rozłóż 1/3 sera na pomidorach.
Krok 12:

Następnie naprzemiennie warstwy w tej samej kolejności. Połóż drugą część ziemniaków.
Krok 13:

Rozłóż pomidory równomiernie na wierzchu.
Krok 14:

Polej dressingiem. Popieprzyć
Krok 15:

Posyp pozostałym serem.
Krok 16:

Przykryj formę folią, ale tak, aby nie stykała się ściśle z serem, w przeciwnym razie po stopieniu cały znajdzie się na folii, a nie na talerzu. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz naczynie, aż ziemniaki będą miękkie, około 40 minut. Ponieważ piekarniki pieczą się inaczej dla wszystkich, czas i temperatura pieczenia mogą wymagać zmiany. Skoncentruj się na cechach swojego sprzętu.
Krok 17:

Usuń folię i piecz przez kolejne 15 minut bez niej, aby uzyskać serową, apetyczną skórkę.
Krok 18:

Pieczone ziemniaki z pomidorami i serem można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Jako dodatek odpowiednie są świeże lub marynowane warzywa. Podawaj natychmiast, aż ziemniaki ostygną. Smacznego!
oprócz pomidorów możesz dodać paprykę pokrojoną w krążki lub plastry. Jeśli lubisz, pokrój cebulę w półpierścienie, smaż na złoty kolor i połóż na warstwie ziemniaków. Do dressingu można dodać odpowiednie przyprawy. Na przykład papryka, ziele angielskie, suszona bazylia lub włoskie zioła. Jeśli używasz gotowych przypraw przeznaczonych specjalnie do ziemniaków, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę, gdy solisz danie, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g


