ziemniaki z pomidorami i serem pieczone w piekarniku

pachnące pikantne ziemniaki zachwycą domowników i gości! To danie jest świetną alternatywą dla zwykłych ziemniaków. Dzięki opatrunkowi okazuje się bardzo smaczny i pachnący! Szczególnie ziemniaki spodoba się tym, którzy nie jedzą mięsa ani na czczo. Przepis jest prosty. Na pewno to docenisz i będziesz gotować więcej niż raz!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 55 % 12 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z serem i pomidorami w piekarniku? Ze składników potrzebujesz 4-5 bulw średniej wielkości ziemniaków, trzech dojrzałych pomidorów, pęczka świeżego koperku, kilku ząbków czosnku, twardego sera, rafinowanego oleju roślinnego, przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz. Pokrój w cienkie plasterki (o grubości około 3 mm). Podczas krojenia wygodnie jest użyć specjalnej tarki lub kombajnu, a następnie płytki ziemniaczane okażą się równie cienkie i schludniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko nasmaruj każdą formę żaroodporną z wysokimi bokami olejem roślinnym (o wysokim stopniu dymienia). Połóż połowę pokrojonych ziemniaków równą warstwą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jakie pomidory wybrać? Lepiej, jeśli pomidory są mocne, soczyste i dojrzałe. Miękkie owoce podczas krojenia i gotowania nie zachowają swojego kształtu i zamienią się w owsiankę, co zepsuje wygląd potrawy. Umyj je, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój ostrym nożem w cienkie pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połowę pokrojonego pomidora równomiernie rozprowadź na wierzchu warstwy ziemniaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić dressing? Wlej bezwonny olej roślinny do małego pojemnika. Dodaj do niego czosnek przepuszczony przez prasę. Posolić. Dobrze wymieszaj. Zamiast oleju roślinnego możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, jogurt naturalny bez dodatków lub wymieszać śmietanę z majonezem w równych proporcjach (około 3 łyżki stołowe). Należy pamiętać, że w tym przypadku zawartość kalorii w naczyniu będzie wyższa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj koperek. Osusz również ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj. Koperek można zastąpić pietruszką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekane warzywa do dressingu. Wymieszać. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsty, wlej do niego 1-2 łyżki. l przegotowana woda.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej wszystkie pomidory połową dressingu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieprz do smaku. Lepiej jest użyć świeżo zmielonego pieprzu, jest bardziej aromatyczny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Weź każdy pyszny ser, który dobrze topi się w piekarniku. Możesz go zastąpić mozzarellą bez smaku lub suluguni. Rozłóż 1/3 sera na pomidorach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie naprzemiennie warstwy w tej samej kolejności. Połóż drugą część ziemniaków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pomidory równomiernie na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej dressingiem. Popieprzyć

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp pozostałym serem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj formę folią, ale tak, aby nie stykała się ściśle z serem, w przeciwnym razie po stopieniu cały znajdzie się na folii, a nie na talerzu. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz naczynie, aż ziemniaki będą miękkie, około 40 minut. Ponieważ piekarniki pieczą się inaczej dla wszystkich, czas i temperatura pieczenia mogą wymagać zmiany. Skoncentruj się na cechach swojego sprzętu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Usuń folię i piecz przez kolejne 15 minut bez niej, aby uzyskać serową, apetyczną skórkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pieczone ziemniaki z pomidorami i serem można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Jako dodatek odpowiednie są świeże lub marynowane warzywa. Podawaj natychmiast, aż ziemniaki ostygną. Smacznego!

oprócz pomidorów możesz dodać paprykę pokrojoną w krążki lub plastry. Jeśli lubisz, pokrój cebulę w półpierścienie, smaż na złoty kolor i połóż na warstwie ziemniaków. Do dressingu można dodać odpowiednie przyprawy. Na przykład papryka, ziele angielskie, suszona bazylia lub włoskie zioła. Jeśli używasz gotowych przypraw przeznaczonych specjalnie do ziemniaków, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę, gdy solisz danie, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

Jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy