skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri po megrelsku? Na początek przygotuj ciasto. Charakterystyczną cechą mingrelian chaczapuri jest to, że są one wykonane głównie na matsoni. Jest to gruziński sfermentowany produkt mleczny, podobny w smaku do naszego zsiadłego mleka. Dlatego jeśli nie udało Ci się zdobyć matzoni, zastąp go kwaśnym mlekiem lub gęstą niskotłuszczową śmietaną.
Krok 2:
Wymieszaj matsoni z jajkiem, olejem roślinnym, solą sodową.
Krok 3:
Przesiej mąkę. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając mąkę. Nie należy wlewać całej mąki na raz, w przeciwnym razie ryzykujesz zatkanie ciasta mąką.
Krok 4:
Gotowe ciasto powinno być elastyczne, miękkie, posłuszne i lekko lepkie.
Krok 5:
Przykryj gotowe ciasto folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
Połącz ser z jajkiem i wymieszaj. Jeśli nadzienie okaże się bardzo słone, możesz je rozcieńczyć twarogiem.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w okrągłą warstwę o grubości 1 cm i średnicy 35-45 cm.
Krok 10:
Umieść nadzienie serowe na środku i rozprowadź je palcami na cieście, nie sięgając do krawędzi 3 cm.
Krok 11:
Zbierz brzegi ciasta nad nadzieniem w pęczek. Odwróć ciasto i delikatnie rozwałkuj, uważając, aby nie uszkodzić ciasta.
Krok 12:
Średnica tortilli powinna być mniej więcej taka sama, jak bez nadzienia – 35-45 cm.
Krok 13:
Przenieś obrabiany przedmiot na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i umieść chaczapuri w rozgrzanym do 170-180°C na 15-20 minut. Górna część ciasta może bardzo wzrosnąć, w porządku, spadnie, wystarczy wyjąć chaczapuri z piekarnika.
Krok 14:
Podczas pieczenia chaczapuri przygotuj pastę.
Krok 15:
Zetrzyj ser na grubej tarce i połącz z żółtkiem i matzoni.
Krok 16:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 17:
Wyjmij chaczapuri z piekarnika i równomiernie rozprowadź pastę na powierzchni tortilli. Następnie włóż chaczapuri do piekarnika na około 10 do 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Jeśli masz tryb "górny grill", włącz go.
Krok 18:
Wyjmij gotowe chaczapuri z piekarnika. To powinno się okazać-rumiane na zewnątrz i pieczone w środku.
Krok 19:
Natychmiast posmaruj powierzchnię chaczapuri masłem. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
te same chaczapuri można również przygotować z ciasta drożdżowego i będą miały prawie taki sam smak. Przepis jest tutaj.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g