Khachapuri po megrelsku jest prawdziwy

jasne, smaczne, bujne, bez drożdży, przekąska dla całej rodziny! Chaczapuri po megrelsku prawdziwy jest przygotowywany na matsoni, który można zastąpić kefirem. Ser tutaj układa się podwójną warstwą-wewnątrz i na górze, dzięki czemu tortille mają bogaty, kremowy smak i wyglądają jasno. Bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 41 % 19 g
246 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri po megrelsku? Na początek przygotuj ciasto. Charakterystyczną cechą mingrelian chaczapuri jest to, że są one wykonane głównie na matsoni. Jest to gruziński sfermentowany produkt mleczny, podobny w smaku do naszego zsiadłego mleka. Dlatego jeśli nie udało Ci się zdobyć matzoni, zastąp go kwaśnym mlekiem lub gęstą niskotłuszczową śmietaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj matsoni z jajkiem, olejem roślinnym, solą sodową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając mąkę. Nie należy wlewać całej mąki na raz, w przeciwnym razie ryzykujesz zatkanie ciasta mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto powinno być elastyczne, miękkie, posłuszne i lekko lepkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj gotowe ciasto folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz ser z jajkiem i wymieszaj. Jeśli nadzienie okaże się bardzo słone, możesz je rozcieńczyć twarogiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w okrągłą warstwę o grubości 1 cm i średnicy 35-45 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść nadzienie serowe na środku i rozprowadź je palcami na cieście, nie sięgając do krawędzi 3 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbierz brzegi ciasta nad nadzieniem w pęczek. Odwróć ciasto i delikatnie rozwałkuj, uważając, aby nie uszkodzić ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Średnica tortilli powinna być mniej więcej taka sama, jak bez nadzienia – 35-45 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś obrabiany przedmiot na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i umieść chaczapuri w rozgrzanym do 170-180°C na 15-20 minut. Górna część ciasta może bardzo wzrosnąć, w porządku, spadnie, wystarczy wyjąć chaczapuri z piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas pieczenia chaczapuri przygotuj pastę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i połącz z żółtkiem i matzoni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij chaczapuri z piekarnika i równomiernie rozprowadź pastę na powierzchni tortilli. Następnie włóż chaczapuri do piekarnika na około 10 do 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Jeśli masz tryb "górny grill", włącz go.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij gotowe chaczapuri z piekarnika. To powinno się okazać-rumiane na zewnątrz i pieczone w środku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Natychmiast posmaruj powierzchnię chaczapuri masłem. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

te same chaczapuri można również przygotować z ciasta drożdżowego i będą miały prawie taki sam smak. Przepis jest tutaj.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g

Podobne przepisy