ciasto truskawkowe w piekarniku

niezrównane pyszne zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi jagodami! Ciasto z truskawkami w piekarniku jest przygotowywane z delikatną śmietaną, dlatego okazuje się bardzo delikatne i soczyste. Te domowe wypieki świetnie nadają się na serdeczne przyjęcia herbaciane o każdej porze roku!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 60 % 26 g
234 kcal
IG: 12 / 4 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe w piekarniku? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Śmietana o zawartości tłuszczu od 15% i więcej. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz miękkie masło z cukrem i ubij mikserem, aż będzie puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę i ponownie ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie, giętkie, elastyczne ciasto. W zależności od wilgotności kwaśnej śmietany i jakości samej mąki, mąka może potrzebować mniej lub więcej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie możesz zwinąć ciasto w kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Ja, gdy ciasto jest giętkie, rozprowadzam je na dnie i bokach dzielonej Formy do pieczenia (Ø 18-22 cm, mam 20 cm). Im mniejsza średnica formy, tym wyższe powinny być boki ciasta. Następnie włóż formę z ciastem do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj śmietanę. Lepiej jest wziąć grubszą śmietanę, od 20% i więcej. Jajka mogą mieć dowolny rozmiar, moje są duże. Możesz dostosować cukier do swojego smaku. Zamiast cukru waniliowego możesz dodać szczyptę waniliny lub kilka kropli aromatu waniliowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz śmietanę, jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Mieszanina powinna być półgęsta, ale płynna. Jeśli chcesz, aby jagody trzymały się na powierzchni ciasta, tak jak moje, wypełnienie powinno być grubsze. Jest to możliwe, jeśli śmietana jest tłusta. Możesz zmniejszyć cukier do swojego smaku. Najpierw dodaj połowę cukru, a następnie spróbuj nadzienia i, jeśli to konieczne, dodaj więcej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj nadzienie. Możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek w zależności od pory roku. Usuń ogony ze świeżych truskawek, opłucz jagody i osusz. Zamrożone jagody lekko rozmrozić i odcedzić uwolniony sok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę na schłodzone ciasto. Jeśli chcesz, możesz położyć kilka jagód na dnie ciasta przed wlaniem kwaśnej śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż przygotowane truskawki na wierzchu. W razie potrzeby możesz uformować ciasto w inny sposób: pokrój truskawki w plastry, połóż na cieście i zalej wszystko kwaśną śmietaną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz ciasto przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C, aż śmietana się zetnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź bez wyjmowania z formy. Nadzienie śmietanowe powinno się zagęścić. Tam, gdzie jest dużo jagód, śmietana może pozostać wilgotna i nie tak gęsta. Dotyczy to zwłaszcza centrum. Jest to dopuszczalne, ponieważ sok z jagód nie pozwala kwaśnej śmietanie odpowiednio się związać. Pokrój schłodzone ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy