skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe w piekarniku? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Śmietana o zawartości tłuszczu od 15% i więcej. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Połącz miękkie masło z cukrem i ubij mikserem, aż będzie puszyste.
Krok 3:
Dodaj śmietanę i ponownie ubij.
Krok 4:
Wlać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie, giętkie, elastyczne ciasto. W zależności od wilgotności kwaśnej śmietany i jakości samej mąki, mąka może potrzebować mniej lub więcej.
Krok 5:
Następnie możesz zwinąć ciasto w kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Ja, gdy ciasto jest giętkie, rozprowadzam je na dnie i bokach dzielonej Formy do pieczenia (Ø 18-22 cm, mam 20 cm). Im mniejsza średnica formy, tym wyższe powinny być boki ciasta. Następnie włóż formę z ciastem do lodówki.
Krok 6:
Teraz przygotuj śmietanę. Lepiej jest wziąć grubszą śmietanę, od 20% i więcej. Jajka mogą mieć dowolny rozmiar, moje są duże. Możesz dostosować cukier do swojego smaku. Zamiast cukru waniliowego możesz dodać szczyptę waniliny lub kilka kropli aromatu waniliowego.
Krok 7:
W misce połącz śmietanę, jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Mieszanina powinna być półgęsta, ale płynna. Jeśli chcesz, aby jagody trzymały się na powierzchni ciasta, tak jak moje, wypełnienie powinno być grubsze. Jest to możliwe, jeśli śmietana jest tłusta. Możesz zmniejszyć cukier do swojego smaku. Najpierw dodaj połowę cukru, a następnie spróbuj nadzienia i, jeśli to konieczne, dodaj więcej.
Krok 9:
Teraz przygotuj nadzienie. Możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek w zależności od pory roku. Usuń ogony ze świeżych truskawek, opłucz jagody i osusz. Zamrożone jagody lekko rozmrozić i odcedzić uwolniony sok.
Krok 10:
Wlej śmietanę na schłodzone ciasto. Jeśli chcesz, możesz położyć kilka jagód na dnie ciasta przed wlaniem kwaśnej śmietany.
Krok 11:
Ułóż przygotowane truskawki na wierzchu. W razie potrzeby możesz uformować ciasto w inny sposób: pokrój truskawki w plastry, połóż na cieście i zalej wszystko kwaśną śmietaną.
Krok 12:
Piecz ciasto przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C, aż śmietana się zetnie.
Krok 13:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź bez wyjmowania z formy. Nadzienie śmietanowe powinno się zagęścić. Tam, gdzie jest dużo jagód, śmietana może pozostać wilgotna i nie tak gęsta. Dotyczy to zwłaszcza centrum. Jest to dopuszczalne, ponieważ sok z jagód nie pozwala kwaśnej śmietanie odpowiednio się związać. Pokrój schłodzone ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g