skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do zrobienia pomarańczowego ciasta w piekarniku. Ponieważ prawie cała pomarańcza trafia do ciasta, należy ją dokładnie umyć. Należy to zrobić za pomocą szczotki i gorącej wody. Dla ubezpieczenia myję je jeszcze mydłem do prania i dokładnie spłukuję, kto wie, przez które Ręce przeszedł. Natychmiast włącz piekarnik, aby podgrzać do 180 stopni.
Krok 2:
Pomarańczowy wytrzyj i zetrzyj skórkę na drobnej tarce z jednej strony. Z drugiej strony odetnij skórkę i pokrój w cienkie paski. Skórkę należy pokroić bardzo cienko bez białej części, która nadaje gorycz.
Krok 3:
Z pozostałej pomarańczy odetnij białą część i wytnij segmenty bez folii. Pokrój wyciętą miazgę na średnie kawałki. Resztę można po prostu zjeść lub dodać do kompotu. Oczywiście możesz po prostu wyczyścić rękami, podzielić na segmenty i usunąć każdy film. Ale wtedy czas gotowania wzrośnie dwa razy.
Krok 4:
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Włóż białka do czystej zimnej miski miksera i włóż do lodówki. Połącz żółtka z połową cukru i zmiel w pianę, aż wybielą.
Krok 5:
Ustaw miskę miksera stojącego i ubij białka szczyptą soli w puszystą pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Krok 6:
Włóż startą skórkę do ubitych białek.
Krok 7:
Dodaj starte żółtka do miski z białkami i skórką.
Krok 8:
Przesiej mąkę przez drobne sito bezpośrednio do miski z ubitymi jajkami i skórką.
Krok 9:
Teraz delikatnie wymieszaj plastikową szpatułką, aby pozostawić powietrze, którym nasyciliśmy masy. Należy to zrobić od dołu do góry, jakby składając ciasto na górę. Robimy to do jednorodnej masy.
Krok 10:
Włóż kawałki i pomarańcze i ponownie delikatnie wymieszaj.
Krok 11:
Nasmaruj formę silikonową lub metalową powłoką teflonową olejem roślinnym. Przenosimy masę biszkoptową i wyrównujemy powierzchnię. Mam formę o średnicy 18 cm, możesz użyć średnicy 16 lub 20 cm, bądź ostrożny! Wysokość ciasta zależy również od wielkości formy, więc czas pieczenia może się zmienić w górę lub w dół.
Krok 12:
Pieczemy ciasto pomarańczowe w gorącym piekarniku 180C przez około 25-30 minut, aż będzie gotowe (skup się na swojej technice). Wierzch powinien stać się jasnobrązowy, ciasto gęste po naciśnięciu. A jeśli przykleisz drewniany szpikulec, powinien pozostać suchy podczas wyjmowania.
Krok 13:
Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Następnie wyjmij z formy i pozwól jej całkowicie ostygnąć. Kładziemy na dużym naczyniu, posypujemy cukrem pudrem i pokrojoną skórką.
Krok 14:
Serwujemy nasze pyszne ciasto pomarańczowe z herbatą, kawą lub po prostu z mlekiem.
Krok 15:
Smacznego.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
to pomarańczowe ciasto może służyć jako podstawa wielu innych deserów i wypieków. Pomarańcze można zastąpić cytrynami lub mandarynkami, a także świeżymi jagodami lub owocami. Cóż, jeśli pokroisz takie ciasto na 2-3 części i posmarujesz kremem, otrzymasz wspaniałe ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g