ciasto pomarańczowe w piekarniku

biszkopt, pomarańczowe ciasto, które zawsze wychodzi. To jedno z najłatwiejszych i najbardziej udanych ciast biszkoptowych, jakie kiedykolwiek spotkałem. Delikatny, bujny, o niesamowitym zapachu pomarańczy. Odbywa się to bardzo prosto, dość szybko i zawsze okazuje się wszystkim.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 84 % 46 g
239 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do zrobienia pomarańczowego ciasta w piekarniku. Ponieważ prawie cała pomarańcza trafia do ciasta, należy ją dokładnie umyć. Należy to zrobić za pomocą szczotki i gorącej wody. Dla ubezpieczenia myję je jeszcze mydłem do prania i dokładnie spłukuję, kto wie, przez które Ręce przeszedł. Natychmiast włącz piekarnik, aby podgrzać do 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomarańczowy wytrzyj i zetrzyj skórkę na drobnej tarce z jednej strony. Z drugiej strony odetnij skórkę i pokrój w cienkie paski. Skórkę należy pokroić bardzo cienko bez białej części, która nadaje gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z pozostałej pomarańczy odetnij białą część i wytnij segmenty bez folii. Pokrój wyciętą miazgę na średnie kawałki. Resztę można po prostu zjeść lub dodać do kompotu. Oczywiście możesz po prostu wyczyścić rękami, podzielić na segmenty i usunąć każdy film. Ale wtedy czas gotowania wzrośnie dwa razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Włóż białka do czystej zimnej miski miksera i włóż do lodówki. Połącz żółtka z połową cukru i zmiel w pianę, aż wybielą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ustaw miskę miksera stojącego i ubij białka szczyptą soli w puszystą pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż startą skórkę do ubitych białek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj starte żółtka do miski z białkami i skórką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę przez drobne sito bezpośrednio do miski z ubitymi jajkami i skórką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz delikatnie wymieszaj plastikową szpatułką, aby pozostawić powietrze, którym nasyciliśmy masy. Należy to zrobić od dołu do góry, jakby składając ciasto na górę. Robimy to do jednorodnej masy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż kawałki i pomarańcze i ponownie delikatnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj formę silikonową lub metalową powłoką teflonową olejem roślinnym. Przenosimy masę biszkoptową i wyrównujemy powierzchnię. Mam formę o średnicy 18 cm, możesz użyć średnicy 16 lub 20 cm, bądź ostrożny! Wysokość ciasta zależy również od wielkości formy, więc czas pieczenia może się zmienić w górę lub w dół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczemy ciasto pomarańczowe w gorącym piekarniku 180C przez około 25-30 minut, aż będzie gotowe (skup się na swojej technice). Wierzch powinien stać się jasnobrązowy, ciasto gęste po naciśnięciu. A jeśli przykleisz drewniany szpikulec, powinien pozostać suchy podczas wyjmowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Następnie wyjmij z formy i pozwól jej całkowicie ostygnąć. Kładziemy na dużym naczyniu, posypujemy cukrem pudrem i pokrojoną skórką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Serwujemy nasze pyszne ciasto pomarańczowe z herbatą, kawą lub po prostu z mlekiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

to pomarańczowe ciasto może służyć jako podstawa wielu innych deserów i wypieków. Pomarańcze można zastąpić cytrynami lub mandarynkami, a także świeżymi jagodami lub owocami. Cóż, jeśli pokroisz takie ciasto na 2-3 części i posmarujesz kremem, otrzymasz wspaniałe ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy