skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z jajek w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Wyjmij olej z lodówki, aby był bardziej miękki i wygodny do smarowania formy. Weź jajka C1 lub co. Skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
Krok 2:
Natychmiast włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół. Aby zapobiec tworzeniu się grudek, wymieszaj mąkę z niewielką ilością (2-3 łyżki) mleka w małym głębokim pojemniku. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 3:
Dobrze umyj jajka. Najlepiej do tego użyć detergentów do żywności i pędzla. Rozbij je do głębokiej miski, w której wygodnie będzie je ubić. Dodaj szczyptę soli i ubij widelcem lub trzepaczką. Nie musisz ubijać piany.
Krok 4:
Następnie dodaj mieszankę mąki z mlekiem i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wlej pozostałe mleko do miski i ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Użyłem formy 22x18 cm im mniejsza forma, tym wyższa i bardziej puszysta będzie zapiekanka. Posmaruj masłem i wlej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na środkowej półce, około 20 minut. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika. Zapiekanka dobrze wyrośnie i zarumieni się.
nie spiesz się, aby natychmiast wyjąć gotową zapiekankę z piekarnika. Pozostaw na 3-5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Więc spadnie mniej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g