skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe gołąbki z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mięso mielone. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Ryż - do wyboru, okrągły, długi lub parzony. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy puree pomidorowym.
Krok 2:
Najpierw zajmijmy się ryżem. Dobrze spłucz, w co najmniej pięciu wodach, zalej zimną przefiltrowaną wodą w stosunku 1: 2, trochę soli i podpal.
Krok 3:
Gdy ryż się zagotuje, wyłącz ogrzewanie, przykryj i pozostaw do gotowania na parze. W ten sposób doprowadzamy ryż do połowy. Jeśli ryż zostanie wsypany do mięsa mielonego na surowo, zajmie zbyt dużo wilgoci, a gołąbki wyjdą suche. Jeśli użyjesz W pełni ugotowanego ryżu, wilgoć z mielonego mięsa nie zostanie wchłonięta, a gołąbki mogą się rozpaść.
Krok 4:
W międzyczasie pokrój kapustę w kostkę lub cienkie paski.
Krok 5:
Przenieś kapustę na patelnię, zalej ją wrzącą wodą, aby nadmiar goryczy zniknął. Przez pięć do dziesięciu minut, w zależności od kapusty. Mam świeżą, zostawiłam na pięć.
Krok 6:
Po odpowiednim czasie Wrzuć kapustę do durszlaka. Zachowaj wodę, będzie potrzebna do sosu.
Krok 7:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 8:
Jeśli w ryżu pozostanie woda, spuść ją. W misce złóż kapustę, ryż, cebulę i mięso mielone. Sól, pieprz, dopraw do smaku. Dobrze zagnieść mięso mielone.
Krok 9:
Zacznij rzeźbić gołąbki. Jeśli nagle mięso mielone nie skleja się dobrze, Dodaj do niego surowe jajko. Na tym etapie możesz zamrozić surowe gołąbki i, jeśli to konieczne, użyć ich w postaci półfabrykatów. Wystarczy zalać lekko rozmrożone gołąbki sosem i włożyć do piekarnika.
Krok 10:
Teraz gołąbki muszą być smażone. Możesz pominąć ten etap, ale z nim gołąbki okażą się ładniejsze. Smażyć uformowane gołąbki, po obtoczeniu ich w mące, na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 11:
Podczas smażenia gołąbków przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym.
Krok 12:
Rozcieńczyć mieszankę pomidorowo-kwaśną pozostałą wodą z kapusty lub po prostu wrzącą wodą, aż stanie się płynnym sosem. Sól i pieprz do smaku.
Krok 13:
Smażone gołąbki przełożyć do naczynia do pieczenia i zalać przygotowanym sosem.
Krok 14:
Piecz leniwe gołąbki w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 45 minut, aż się zrumienią. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g