leniwe gołąbki z ryżem z kapustą i mielonym mięsem w piekarniku

niezwykle smaczne, bardzo proste, soczyste, aromatyczne, na obiad. Leniwe gołąbki z mięsem mielonym i kapustą w piekarniku nie są gorsze od klasycznych gołąbków. I przygotowują się znacznie łatwiej i szybciej: drobno posiekaną kapustę dodajesz do mięsa mielonego. Podawaj je ze świeżymi warzywami lub dowolnym dodatkiem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 34 % 12 g
232 kcal
IG: 27 / 45 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwe gołąbki z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mięso mielone. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Ryż - do wyboru, okrągły, długi lub parzony. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy puree pomidorowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmijmy się ryżem. Dobrze spłucz, w co najmniej pięciu wodach, zalej zimną przefiltrowaną wodą w stosunku 1: 2, trochę soli i podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ryż się zagotuje, wyłącz ogrzewanie, przykryj i pozostaw do gotowania na parze. W ten sposób doprowadzamy ryż do połowy. Jeśli ryż zostanie wsypany do mięsa mielonego na surowo, zajmie zbyt dużo wilgoci, a gołąbki wyjdą suche. Jeśli użyjesz W pełni ugotowanego ryżu, wilgoć z mielonego mięsa nie zostanie wchłonięta, a gołąbki mogą się rozpaść.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie pokrój kapustę w kostkę lub cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś kapustę na patelnię, zalej ją wrzącą wodą, aby nadmiar goryczy zniknął. Przez pięć do dziesięciu minut, w zależności od kapusty. Mam świeżą, zostawiłam na pięć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po odpowiednim czasie Wrzuć kapustę do durszlaka. Zachowaj wodę, będzie potrzebna do sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli w ryżu pozostanie woda, spuść ją. W misce złóż kapustę, ryż, cebulę i mięso mielone. Sól, pieprz, dopraw do smaku. Dobrze zagnieść mięso mielone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznij rzeźbić gołąbki. Jeśli nagle mięso mielone nie skleja się dobrze, Dodaj do niego surowe jajko. Na tym etapie możesz zamrozić surowe gołąbki i, jeśli to konieczne, użyć ich w postaci półfabrykatów. Wystarczy zalać lekko rozmrożone gołąbki sosem i włożyć do piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz gołąbki muszą być smażone. Możesz pominąć ten etap, ale z nim gołąbki okażą się ładniejsze. Smażyć uformowane gołąbki, po obtoczeniu ich w mące, na oleju roślinnym na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas smażenia gołąbków przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozcieńczyć mieszankę pomidorowo-kwaśną pozostałą wodą z kapusty lub po prostu wrzącą wodą, aż stanie się płynnym sosem. Sól i pieprz do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smażone gołąbki przełożyć do naczynia do pieczenia i zalać przygotowanym sosem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz leniwe gołąbki w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 45 minut, aż się zrumienią. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy