skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania puszystych słodkich bułek w piekarniku.
Krok 2:
Trochę podgrzej mleko. Drożdże i 1 łyżeczka. cukier zalać połową ciepłego mleka, wymieszać. Pozostaw drożdże do aktywacji na 10-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się mała Piankowa Czapka.
Krok 3:
Roztop masło, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą gładkie.
Krok 5:
Wlej stopione masło, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj pozostałe mleko, wymieszaj.
Krok 7:
Wlej aktywowane drożdże, ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Przesiej mąkę dwukrotnie, aby wzbogaciła się w tlen, a ciasto lepiej wyrosło. Stopniowo wprowadzaj mąkę do powstałej płynnej mieszaniny. Najpierw możesz bezpiecznie dodać nieco ponad połowę, wymieszać łyżką. Następnie w małych porcjach, mieszając, dodaj resztę mąki. Mąka może wymagać nieco mniej lub więcej. Ale najważniejsze, aby nie przesadzić z jego dodatkiem, aby ciasto nie okazało się zbyt strome i ciężkie.
Krok 9:
Ciasto jest miękkie, gładkie, jednorodne. Przykryj ciasto ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1, 5 godziny.
Krok 10:
Ciasto dobrze pasowało, zwiększyło swoją objętość około 2,5 razy.
Krok 11:
Zagnieść ciasto, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od pożądanej wielkości bułek. Podzieliłam na 12 części.
Krok 12:
Zwiń każdą część ciasta w bułkę. Przykryj koloboki ręcznikiem, aby się nie zacierały.
Krok 13:
Na posypanym mąką stole rozwałkuj każdą część ciasta na owalną tortillę.
Krok 14:
Posmaruj tortillę miękkim masłem, posyp cukrem na wierzchu.
Krok 15:
Wykonuj częste cięcia wzdłuż tortilli bez przycinania do końca.
Krok 16:
Rzuć ciasto na bułkę po przekątnej.
Krok 17:
Zawiń rolkę w kształt ślimaka.
Krok 18:
Koniec bułki Schowaj bułki, lekko dociskając, aby podczas pieczenia ciasto się nie rozłożyło.
Krok 19:
Uformuj w ten sposób wszystkie bułki. Ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw bułki na 10 minut.
Krok 20:
Ubij żółtko z mlekiem. Mleko można zastąpić kwaśną śmietaną.
Krok 21:
Posmaruj bułki żółtkiem na wierzchu.
Krok 22:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut na złoty kolor. Pozwól bułkom ostygnąć i podawaj. Miłego picia herbaty!
bardzo lubię to ciasto maślane. Łatwo jest uformować z niego bułki o dowolnym, najróżniejszym kształcie. A do warstwy można również użyć dowolnego gęstego dżemu lub dżemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g