bujne słodkie bułeczki w piekarniku

pyszne, miękkie bułeczki z maślanego ciasta drożdżowego. Z maślanego ciasta drożdżowego uzyskuje się bardzo smaczne, pachnące bułeczki. A co może być lepszego dla miłośników domowych wypieków? Słodka, Puszysta muffinka zgromadzi wszystkich przy stole, a przyjazna rodzinna herbata będzie ciepła i serdeczna.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 68 % 42 g
307 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania puszystych słodkich bułek w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trochę podgrzej mleko. Drożdże i 1 łyżeczka. cukier zalać połową ciepłego mleka, wymieszać. Pozostaw drożdże do aktywacji na 10-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się mała Piankowa Czapka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło, pozwól mu trochę ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej stopione masło, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostałe mleko, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej aktywowane drożdże, ponownie dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę dwukrotnie, aby wzbogaciła się w tlen, a ciasto lepiej wyrosło. Stopniowo wprowadzaj mąkę do powstałej płynnej mieszaniny. Najpierw możesz bezpiecznie dodać nieco ponad połowę, wymieszać łyżką. Następnie w małych porcjach, mieszając, dodaj resztę mąki. Mąka może wymagać nieco mniej lub więcej. Ale najważniejsze, aby nie przesadzić z jego dodatkiem, aby ciasto nie okazało się zbyt strome i ciężkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest miękkie, gładkie, jednorodne. Przykryj ciasto ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1, 5 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto dobrze pasowało, zwiększyło swoją objętość około 2,5 razy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść ciasto, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od pożądanej wielkości bułek. Podzieliłam na 12 części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń każdą część ciasta w bułkę. Przykryj koloboki ręcznikiem, aby się nie zacierały.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj każdą część ciasta na owalną tortillę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj tortillę miękkim masłem, posyp cukrem na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wykonuj częste cięcia wzdłuż tortilli bez przycinania do końca.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rzuć ciasto na bułkę po przekątnej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zawiń rolkę w kształt ślimaka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Koniec bułki Schowaj bułki, lekko dociskając, aby podczas pieczenia ciasto się nie rozłożyło.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Uformuj w ten sposób wszystkie bułki. Ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw bułki na 10 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ubij żółtko z mlekiem. Mleko można zastąpić kwaśną śmietaną.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posmaruj bułki żółtkiem na wierzchu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut na złoty kolor. Pozwól bułkom ostygnąć i podawaj. Miłego picia herbaty!

bardzo lubię to ciasto maślane. Łatwo jest uformować z niego bułki o dowolnym, najróżniejszym kształcie. A do warstwy można również użyć dowolnego gęstego dżemu lub dżemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy