ciasteczka z ogórkiem solankowym

najbardziej budżetowy, prosty i szybki, z czasów radzieckich! Ciasteczka na ogórkowej solance to przepis, który otrzymaliśmy od naszych babć. W czasach radzieckich pomagał, gdy trzeba było przygotować coś na herbatę z minimalnego zestawu produktów. Wątpiłam, że będzie pyszny, ale się pomyliłam — ciasteczka okazały się pyszne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 24 % 18 g
węglowodany 68 % 50 g
376 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z ogórkiem solankowym? Przygotuj jedzenie. Głównym warunkiem przy wyborze solanki do tego ciasteczka jest to, że musi być smaczna, zbyt kwaśna lub słona nie będzie działać. Wstępnie odcedź solankę. Lepiej jest wziąć rafinowany, bezwonny olej. Chociaż nasze babcie piekły na pachnącym oleju. Wydaje mi się, że smak oleju będzie kłócił się z aromatem solanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę do wyrabiania ciasta. Wlej do niego solankę, a następnie dodaj cukier. Możesz zmniejszyć ilość cukru, wtedy otrzymasz bardziej słoną wersję. Wymieszaj solankę z cukrem trzepaczką. Wlej olej roślinny, dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij dodawać przesianą mąkę partiami, wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Najpierw wymieszaj trzepaczką, a następnie łyżką. Dodaj mąkę w porcjach, biorąc pod uwagę, że może Ci to zająć więcej lub mniej niż ja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na samym końcu, gdy ciasto będzie dość gęste, użyj rąk, aby je zmiksować. Ciasto okazuje się bardzo wygodne w pracy, Miękkie, nie lepkie i plastyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie ugniataj go zbyt długo, gdy ciasto zbierze się w kulkę, przestań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj go wałkiem do ciasta na warstwę o grubości około 5 mm. spróbuj rozwałkować równomiernie, aby zarówno krawędzie, jak i środek miały tę samą grubość. Nie brałem tego pod uwagę, wpłynęło to później na pieczenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytnij ciasteczka z ciasta za pomocą specjalnych foremek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przycinaj ponownie i rozwałkuj. Możesz albo ponownie wyciąć ciasteczka w kształty, albo, tak jak ja, pokroić je w romby. W takim przypadku nie będzie żadnych skrawków. Zasadniczo możesz natychmiast pokroić ciasteczka, bez foremek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż wycięte ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dostałem dwie blachy do pieczenia — jedną z figurkami, drugą z rombami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut. Powinny stać się złote. Jak widać, moje ciasteczka nie zarumieniły się równomiernie. Stało się tak właśnie dlatego, że niektóre z nich były cieńsze-takie ciasteczka były ciemniejsze. Skoncentruj się na piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasteczka na blachy do pieczenia, ostudź i podawaj. Smacznego!

Co to jest, ciasteczka z solanką? Po pierwsze, smak solanki w ogóle nie jest odczuwalny. Ciasteczka są bardzo aromatyczne, mają zrównoważony smak, umiarkowanie słodkie, ale nie mdłe. Myślę, że to solanka sprawia, że jest bogata i jasna. Po drugie, ciasteczka są dość twarde, chrupiące, zwłaszcza jeśli są cienkie. Ale nie kruszy się. Bardzo interesujący okazał się eksperyment, podobało nam się!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy