ciasta kefirowe w piekarniku

bardzo smaczne, piękne, miękkie, duszone, przewiewne! Ciasta drożdżowe na kefirze w piekarniku nadają się do każdego nadzienia, słodkiego i pikantnego. Uważam, że ciasto dla nich jest jednym z najbardziej udanych, choćby dlatego, że szybko się gotuje. Najważniejsze jest, aby dobrze go zagnieść. Wypieki dobrze rosną i nie odpadają!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 41 g
308 kcal
IG: 2 / 29 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasta kefirowe w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Kefir możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu. Suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi, w oparciu o proporcję 1: 3. Oznacza to, że będą musieli wziąć 30 gramów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir i olej roślinny do rondla. Wymieszać. Umieść patelnię na małym ogniu i podgrzej mieszaninę do 37-39°C, ciągle mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i sól do ciepłego kefiru i mieszaj, aż się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj suche drożdże i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Użyj łyżki, aby zrobić zagłębienie w mące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę kefiru do zagłębienia w mące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ugniataj przez około 10 minut. Robię to w robocie kuchennym. Uważaj na konsystencję ciasta-mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja, miej to na uwadze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno dobrze zachować swój kształt, być delikatne, sprężyste, nie lepkie. Rozwałkuj ciasto w kulkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ogrzania przez 30-40 minut. Musimy to trochę podnieść.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zacznij wypełniać. Możesz go użyć dowolnego. Mam gotowany ryż z jajkiem. Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody, aż będzie do połowy ugotowany. Ryż wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Ochłodzić. Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Umyj kolendrę i koperek, osusz. Drobno posiekaj warzywa. W misce połącz kruchy ryż, jajka, zioła, sól i pieprz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel ciasto na 12-14 identycznych kawałków (dostałem 14 kawałków po 60 g) i zroluj z nich kulki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Spłaszcz każdą kulkę na posypanej mąką powierzchni w małe okrągłe tortille.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na każdy kawałek ciasta nałóż 1-2 łyżki nadzienia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ostrożnie ściśnij krawędzie ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podobnie uformuj Pozostałe paszteciki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ułóż placki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, szwem do dołu. Pozostaw je w ten sposób do proofingu na 10 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Aby udekorować wierzch ciast, potrzebujemy surowego żółtka. Wziąłem też nasiona sezamu, ale możesz się bez niego obejść. Ubij żółtko do miski i wstrząśnij widelcem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj powierzchnię pasztecików surowym żółtkiem i posyp sezamem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Piecz placki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Podawaj na gorąco. Chociaż są pyszne i gdy ostygną. Smacznego!

książka kucharska każdej gospodyni ma swój ulubiony przepis na ciasta, ponieważ dość często krewni i przyjaciele wymagają zadowolenia ich pysznymi wypiekami.
dzisiaj upiekłam moje domowe ciasta na kefirze. Zwykle używam mleka. Jednak z kefirem ciasto okazało się bardzo miękkie i giętkie. Praca z nim jest bardzo przyjemna. Nie pęka, łatwo się rozciąga.
zaleca się stosowanie mąki najwyższej jakości do domowych wypieków. Wtedy produkty okażą się bujne i smaczne. Przed dodaniem mąki do pozostałych składników lepiej przesiać ją przez sito. Ta procedura pozwoli uzyskać najbardziej przewiewne ciasto. W przypadku braku dobrej jakości mąki możesz dodać trochę skrobi do tego, co jest przed połączeniem z innymi składnikami. Aby przygotować smażone lub spiekane ciasta w piekarniku, kefir należy podgrzać do temperatury pokojowej. Bezpośrednio z lodówki ten produkt mleczny nie jest zalecany do użycia. Możesz zastąpić kefir kwaśnym mlekiem.
liczbę porcji obliczyłem na podstawie 2 pasztecików na osobę. Ogólnie okazuje się, że 14 dość dużych ciast.

jeśli użyjesz ciasta na kefirze do przygotowania ciast, w rezultacie otrzymasz niezwykle smaczne wypieki o niezapomnianym aromacie. Co więcej, ciasto ma neutralny smak, więc możesz użyć dowolnego nadzienia - słodkiego i pikantnego.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zielenina koperkowa - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy