skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasta kefirowe w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Kefir możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu. Suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi, w oparciu o proporcję 1: 3. Oznacza to, że będą musieli wziąć 30 gramów.
Krok 2:
Wlej kefir i olej roślinny do rondla. Wymieszać. Umieść patelnię na małym ogniu i podgrzej mieszaninę do 37-39°C, ciągle mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Krok 3:
Dodaj cukier i sól do ciepłego kefiru i mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski.
Krok 5:
Dodaj suche drożdże i wymieszaj.
Krok 6:
Użyj łyżki, aby zrobić zagłębienie w mące.
Krok 7:
Wlej mieszaninę kefiru do zagłębienia w mące.
Krok 8:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ugniataj przez około 10 minut. Robię to w robocie kuchennym. Uważaj na konsystencję ciasta-mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja, miej to na uwadze.
Krok 9:
Ciasto powinno dobrze zachować swój kształt, być delikatne, sprężyste, nie lepkie. Rozwałkuj ciasto w kulkę.
Krok 10:
Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ogrzania przez 30-40 minut. Musimy to trochę podnieść.
Krok 11:
Zacznij wypełniać. Możesz go użyć dowolnego. Mam gotowany ryż z jajkiem. Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody, aż będzie do połowy ugotowany. Ryż wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Ochłodzić. Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Umyj kolendrę i koperek, osusz. Drobno posiekaj warzywa. W misce połącz kruchy ryż, jajka, zioła, sól i pieprz.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
Krok 13:
Podziel ciasto na 12-14 identycznych kawałków (dostałem 14 kawałków po 60 g) i zroluj z nich kulki.
Krok 14:
Spłaszcz każdą kulkę na posypanej mąką powierzchni w małe okrągłe tortille.
Krok 15:
Na każdy kawałek ciasta nałóż 1-2 łyżki nadzienia.
Krok 16:
Ostrożnie ściśnij krawędzie ciasta.
Krok 17:
Podobnie uformuj Pozostałe paszteciki.
Krok 18:
Ułóż placki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, szwem do dołu. Pozostaw je w ten sposób do proofingu na 10 minut.
Krok 19:
Aby udekorować wierzch ciast, potrzebujemy surowego żółtka. Wziąłem też nasiona sezamu, ale możesz się bez niego obejść. Ubij żółtko do miski i wstrząśnij widelcem.
Krok 20:
Posmaruj powierzchnię pasztecików surowym żółtkiem i posyp sezamem.
Krok 21:
Piecz placki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Podawaj na gorąco. Chociaż są pyszne i gdy ostygną. Smacznego!
książka kucharska każdej gospodyni ma swój ulubiony przepis na ciasta, ponieważ dość często krewni i przyjaciele wymagają zadowolenia ich pysznymi wypiekami.
dzisiaj upiekłam moje domowe ciasta na kefirze. Zwykle używam mleka. Jednak z kefirem ciasto okazało się bardzo miękkie i giętkie. Praca z nim jest bardzo przyjemna. Nie pęka, łatwo się rozciąga.
zaleca się stosowanie mąki najwyższej jakości do domowych wypieków. Wtedy produkty okażą się bujne i smaczne. Przed dodaniem mąki do pozostałych składników lepiej przesiać ją przez sito. Ta procedura pozwoli uzyskać najbardziej przewiewne ciasto. W przypadku braku dobrej jakości mąki możesz dodać trochę skrobi do tego, co jest przed połączeniem z innymi składnikami. Aby przygotować smażone lub spiekane ciasta w piekarniku, kefir należy podgrzać do temperatury pokojowej. Bezpośrednio z lodówki ten produkt mleczny nie jest zalecany do użycia. Możesz zastąpić kefir kwaśnym mlekiem.
liczbę porcji obliczyłem na podstawie 2 pasztecików na osobę. Ogólnie okazuje się, że 14 dość dużych ciast.
jeśli użyjesz ciasta na kefirze do przygotowania ciast, w rezultacie otrzymasz niezwykle smaczne wypieki o niezapomnianym aromacie. Co więcej, ciasto ma neutralny smak, więc możesz użyć dowolnego nadzienia - słodkiego i pikantnego.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zielenina koperkowa - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g