Hawajska Pizza z ananasem i kurczakiem

Najlepszy, apetyczny, na najprostszym i najsmaczniejszym cienkim cieście! Hawajska pizza z ananasem i kurczakiem nie ma nic wspólnego z tymi wyspami. Swoją nazwę zawdzięcza obecności egzotycznego ananasa w nadzieniu, popularnego na Hawajach. Chcę ją gotować w kółko, jest taka dobra!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 54 % 21 g
187 kcal
IG: 0 / 15 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z ananasem? Przygotuj produkty do przygotowania ciasta. Mąka może potrzebować trochę więcej, wszystko będzie zależeć od jej jakości, wilgotności powietrza i innych warunków. Weź przefiltrowaną lub butelkowaną wodę, nie ma znaczenia, że trafia do ciasta, jakość powinna być dobra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę. Przesiej do niego 150 gramów mąki. Przesiewanie sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie, ponieważ mąka będzie nasycona powietrzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do mąki wszystkie suche składniki-cukier, sól i suche drożdże. Dobrze wymieszaj je widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej wodę, aż będzie ciepła, ale nie gorąca. Powinien być przyjemnie ciepły, temperatura około 38°C. wlej wodę do mąki, mieszając widelcem. Dodaj olej roślinny. Wymieszać. Ciasto jest jak dotąd bardzo płynne i lepkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij stopniowo dodawać pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto najpierw widelcem, a następnie ręką. Nie przesadzaj - zbyt dużo mąki sprawia, że ciasto jest sztywne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec domieszkuj ciasto na posypanej mąką desce. Powinien być gładki, ale nadal miękki. Mąka zajęła mi trochę więcej niż 200 gramów. Zbierz ciasto w kulkę, włóż do miski. Przykryj miskę serwetką lub folią i wyślij ciasto w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. Zwykle wkładam ciasto do zimnego piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj produkty do nadzienia. Możesz wziąć dowolne ananasy, pierścienie lub kawałki-nie krytyczne, nadal będą cięte. Ugotuj filet w dowolny sposób. Każdy zrobi sos pomidorowy. Wziąłem zwykły Krasnodar. Lepiej jest wziąć ser, który dobrze się topi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ananasy na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Dzięki temu stopi się szybciej i bardziej równomiernie niż tarty na dużym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto w międzyczasie powinno podwoić swoją objętość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj go w cienką warstwę o dowolnym kształcie. Zrobiłem okrąg. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 4 mm. średnicę przedmiotu uzyskałem około 28 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś półfabrykat ciasta na blachę do pieczenia. Przykryj go papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozerwij filety z kurczaka rękami na małe kawałki i rozłóż je równomiernie na pizzy. Rozłóż ananasy na pizzy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp pizzę startym serem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz pizzę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Skup się na swoim piekarniku! Ser powinien się stopić i pokryć złotą skórką. Wyjmij gotową pizzę, pokrój na kawałki i podawaj natychmiast.

dobra pizza. Udane ciasto jest miękkie, ale chrupiące. Dużo pysznych dodatków. Nadal można było dodać kawałki szynki, wtedy smak stałby się bardziej nasycony. Ojczyzną tej pizzy są Stany Zjednoczone.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy