skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z ananasem? Przygotuj produkty do przygotowania ciasta. Mąka może potrzebować trochę więcej, wszystko będzie zależeć od jej jakości, wilgotności powietrza i innych warunków. Weź przefiltrowaną lub butelkowaną wodę, nie ma znaczenia, że trafia do ciasta, jakość powinna być dobra.
Krok 2:
Weź dużą miskę. Przesiej do niego 150 gramów mąki. Przesiewanie sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie, ponieważ mąka będzie nasycona powietrzem.
Krok 3:
Dodaj do mąki wszystkie suche składniki-cukier, sól i suche drożdże. Dobrze wymieszaj je widelcem.
Krok 4:
Podgrzej wodę, aż będzie ciepła, ale nie gorąca. Powinien być przyjemnie ciepły, temperatura około 38°C. wlej wodę do mąki, mieszając widelcem. Dodaj olej roślinny. Wymieszać. Ciasto jest jak dotąd bardzo płynne i lepkie.
Krok 5:
Zacznij stopniowo dodawać pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto najpierw widelcem, a następnie ręką. Nie przesadzaj - zbyt dużo mąki sprawia, że ciasto jest sztywne.
Krok 6:
Na koniec domieszkuj ciasto na posypanej mąką desce. Powinien być gładki, ale nadal miękki. Mąka zajęła mi trochę więcej niż 200 gramów. Zbierz ciasto w kulkę, włóż do miski. Przykryj miskę serwetką lub folią i wyślij ciasto w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. Zwykle wkładam ciasto do zimnego piekarnika.
Krok 7:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj produkty do nadzienia. Możesz wziąć dowolne ananasy, pierścienie lub kawałki-nie krytyczne, nadal będą cięte. Ugotuj filet w dowolny sposób. Każdy zrobi sos pomidorowy. Wziąłem zwykły Krasnodar. Lepiej jest wziąć ser, który dobrze się topi.
Krok 8:
Pokrój ananasy na małe kawałki.
Krok 9:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Dzięki temu stopi się szybciej i bardziej równomiernie niż tarty na dużym.
Krok 10:
Ciasto w międzyczasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 11:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj go w cienką warstwę o dowolnym kształcie. Zrobiłem okrąg. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 4 mm. średnicę przedmiotu uzyskałem około 28 cm.
Krok 12:
Przenieś półfabrykat ciasta na blachę do pieczenia. Przykryj go papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym.
Krok 13:
Rozerwij filety z kurczaka rękami na małe kawałki i rozłóż je równomiernie na pizzy. Rozłóż ananasy na pizzy.
Krok 14:
Posyp pizzę startym serem.
Krok 15:
Piecz pizzę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Skup się na swoim piekarniku! Ser powinien się stopić i pokryć złotą skórką. Wyjmij gotową pizzę, pokrój na kawałki i podawaj natychmiast.
dobra pizza. Udane ciasto jest miękkie, ale chrupiące. Dużo pysznych dodatków. Nadal można było dodać kawałki szynki, wtedy smak stałby się bardziej nasycony. Ojczyzną tej pizzy są Stany Zjednoczone.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g