skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gołąbki w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mięso mielone-wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, indyka. Mam wołowinę i wieprzowinę. Wybierz kapustę z luźną główką kapusty, łatwiej będzie ją rozłożyć na liście. W razie potrzeby rozmrozić mięso mielone.
Krok 2:
Usuń górne liście z kapusty, opłucz główkę kapusty. Wytnij łodygę ostrym nożem.
Krok 3:
Kilka razy spłucz ryż pod bieżącą zimną wodą. Następnie napełnij go zimną wodą i gotuj. Jednocześnie podpal duży garnek wypełniony do połowy - powinna w nim zmieścić się główka kapusty. Ryż doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut. Następnie wrzuć ryż na sito i ostudź. Gdy woda w dużym garnku się zagotuje, zanurz w niej kapustę. Gotuj kapustę przez 5 minut.
Krok 4:
Wyjmij główkę kapusty, ale nie wyłączaj ognia pod patelnią. Ostrożnie, ponieważ kapusta jest gorąca, zdejmij z niej górne liście. Gdy liście nie będą już łatwo odchodzić, ponownie zanurz główkę kapusty we wrzącej wodzie i gotuj przez kilka minut.
Krok 5:
W ten sposób usuń wszystkie duże liście z kapusty. Z mojej małej główki kapusty wyszło 13 sztuk.
Krok 6:
Włóż mięso mielone do dużej miski. Dodaj do niego ugotowany ryż, sól i pieprz.
Krok 7:
Obierz jedną cebulę i posiekaj ją w dowolny sposób. Zetrę go na grubej tarce, ale można go po prostu drobno posiekać.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Dlaczego ugotowaliśmy ryż do połowy ugotowany? Surowy ryż usunie całą wilgoć z mięsa mielonego, a nadzienie wyschnie. A ryż ugotowany do miękkości zamieni się w owsiankę po dalszym ugotowaniu.
Krok 9:
W przypadku liści kapusty ostrym nożem odetnij twardą część podstawy.
Krok 10:
Połóż łyżkę mielonego mięsa na arkuszu.
Krok 11:
Złóż liść kapusty, przykrywając mięso mielone.
Krok 12:
Podwiń liść z każdej strony i przekręć Gołąbek.
Krok 13:
Oto taki zgrabny Gołąbek.
Krok 14:
Umieść gołąbki w naczyniu do pieczenia. Moja forma ma rozmiar 25 * 20 cm.
Krok 15:
Przygotuj sos. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki pierścieni.
Krok 16:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż cebulę. Smaż cebulę przez kilka minut na złoty kolor.
Krok 17:
Dodaj śmietanę do cebuli, wymieszaj i zagotuj.
Krok 18:
Wlej szklankę wody na patelnię. Użyłem wywaru, w którym gotowano kapustę. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia. Na koniec dodałem jeszcze drobno posiekany koperek.
Krok 19:
Polej sosem gołąbki.
Krok 20:
Piecz gołąbki w piekarniku rozgrzanym do 190°C, tryb góra-dół, przez 45-60 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gołąbki powinny być zrumienione z góry. Podawaj gotowe gołąbki ze śmietaną lub dowolnym sosem.
często gotuję gołąbki, ale duszę je w sosie pomidorowo-śmietanowym. Gotowane według tego przepisu gołąbki są równie smaczne, o przyjemnym aromacie cebuli. Ponadto przygotowują się znacznie szybciej.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g