Gołąbki w sosie śmietanowym w piekarniku

najsmaczniejsze, soczyste, na wakacje i na każdy dzień! Gołąbki w sosie śmietanowym w piekarniku gotują się łatwiej i łatwiej niż tradycyjne w garnku na kuchence. I na zewnątrz wyglądają schludniej. To świetne danie do podania na świątecznym stole. Dobrze komponuje się z dowolnymi sosami do mięsa.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 38 % 8 g
130 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gołąbki w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mięso mielone-wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, indyka. Mam wołowinę i wieprzowinę. Wybierz kapustę z luźną główką kapusty, łatwiej będzie ją rozłożyć na liście. W razie potrzeby rozmrozić mięso mielone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń górne liście z kapusty, opłucz główkę kapusty. Wytnij łodygę ostrym nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kilka razy spłucz ryż pod bieżącą zimną wodą. Następnie napełnij go zimną wodą i gotuj. Jednocześnie podpal duży garnek wypełniony do połowy - powinna w nim zmieścić się główka kapusty. Ryż doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut. Następnie wrzuć ryż na sito i ostudź. Gdy woda w dużym garnku się zagotuje, zanurz w niej kapustę. Gotuj kapustę przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij główkę kapusty, ale nie wyłączaj ognia pod patelnią. Ostrożnie, ponieważ kapusta jest gorąca, zdejmij z niej górne liście. Gdy liście nie będą już łatwo odchodzić, ponownie zanurz główkę kapusty we wrzącej wodzie i gotuj przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ten sposób usuń wszystkie duże liście z kapusty. Z mojej małej główki kapusty wyszło 13 sztuk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso mielone do dużej miski. Dodaj do niego ugotowany ryż, sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz jedną cebulę i posiekaj ją w dowolny sposób. Zetrę go na grubej tarce, ale można go po prostu drobno posiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Dlaczego ugotowaliśmy ryż do połowy ugotowany? Surowy ryż usunie całą wilgoć z mięsa mielonego, a nadzienie wyschnie. A ryż ugotowany do miękkości zamieni się w owsiankę po dalszym ugotowaniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku liści kapusty ostrym nożem odetnij twardą część podstawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż łyżkę mielonego mięsa na arkuszu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż liść kapusty, przykrywając mięso mielone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podwiń liść z każdej strony i przekręć Gołąbek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Oto taki zgrabny Gołąbek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść gołąbki w naczyniu do pieczenia. Moja forma ma rozmiar 25 * 20 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj sos. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki pierścieni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż cebulę. Smaż cebulę przez kilka minut na złoty kolor.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj śmietanę do cebuli, wymieszaj i zagotuj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej szklankę wody na patelnię. Użyłem wywaru, w którym gotowano kapustę. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia. Na koniec dodałem jeszcze drobno posiekany koperek.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Polej sosem gołąbki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz gołąbki w piekarniku rozgrzanym do 190°C, tryb góra-dół, przez 45-60 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gołąbki powinny być zrumienione z góry. Podawaj gotowe gołąbki ze śmietaną lub dowolnym sosem.

często gotuję gołąbki, ale duszę je w sosie pomidorowo-śmietanowym. Gotowane według tego przepisu gołąbki są równie smaczne, o przyjemnym aromacie cebuli. Ponadto przygotowują się znacznie szybciej.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy