zapiekanka z rodzynkami twarogowymi w piekarniku jest puszysta

pyszne na śniadanie lub kolację dla dzieci i dorosłych. Zapiekanka twarogowa z rodzynkami w piekarniku w pełni zasługuje na swoją nazwę-okazuje się bujna i przewiewna. Można go podawać z sosem waniliowym lub czekoladowym, syropem owocowym, skondensowanym mlekiem lub po prostu kwaśną śmietaną. Każdy pokocha ten delikatny cud twarogu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 48 % 19 g
205 kcal
IG: 6 / 67 / 28

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować delikatną zapiekankę z twarogu, potrzebujemy: 600 g twarogu; 200 g kwaśnej śmietany; 100 g rodzynek; 100 g semoliny; 70 g cukru; 3 jajka; 1 łyżka.l cukier waniliowy; 1 łyżeczka. proszek do pieczenia i szczypta soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej semolinę do śmietany, wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby semolina pęczniała.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz rodzynki i zalej wrzącą wodą przez 10 minut. Następnie spuść wodę i wysusz rodzynki na ręczniku papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem, aż będą jasne i puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twaróg należy przetrzeć przez sito lub rozgnieść tłuczkiem. Jeśli masz blender, możesz go użyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj semolinę ze śmietaną i proszkiem do pieczenia do twarogu. Wszystko dokładnie wymieszaj lub ubij mikserem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W 3 zestawach wprowadzić masę twarogową do ubitych jajek, dokładnie ubijając masę, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj rodzynki i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wynikową masę twarogową włożyć do naczynia do pieczenia, posmarować masłem i posypać kaszą manną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut. Smacznego!

Ogólnie rzecz biorąc, wypieki z twarogu, aw szczególności zapiekanka z twarogu, są nie mniej smaczne następnego dnia po ugotowaniu. W końcu jest to pełnoprawny pyszny deser. Soczyste, miękkie i słodkie! Jest bardzo satysfakcjonująca, ale nie ma to wpływu na Twoją nieskazitelną sylwetkę.
ta zapiekanka ma bardzo przyjemny smak i delikatną, jednolitą konsystencję. Ten przepis przenosi nas z powrotem do beztroskiego dzieciństwa, gdzie w przedszkolu poczęstowano nas wspaniałą zapiekanką. Do dziś wspominam moją przedszkolną zapiekankę z nostalgią. To było moje ulubione danie w przedszkolu.
stężenie wapnia w nim jest znacznie wyższe niż na przykład w prostym twarogu (nie poddanym obróbce cieplnej). A co najważniejsze, twaróg poddany obróbce cieplnej zawiera wapń w najbardziej przyswajalnej formie dla ludzi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy