skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować delikatną zapiekankę z twarogu, potrzebujemy: 600 g twarogu; 200 g kwaśnej śmietany; 100 g rodzynek; 100 g semoliny; 70 g cukru; 3 jajka; 1 łyżka.l cukier waniliowy; 1 łyżeczka. proszek do pieczenia i szczypta soli.
Krok 2:
Wlej semolinę do śmietany, wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby semolina pęczniała.
Krok 3:
Opłucz rodzynki i zalej wrzącą wodą przez 10 minut. Następnie spuść wodę i wysusz rodzynki na ręczniku papierowym.
Krok 4:
Ubij jajka ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem, aż będą jasne i puszyste.
Krok 5:
Twaróg należy przetrzeć przez sito lub rozgnieść tłuczkiem. Jeśli masz blender, możesz go użyć.
Krok 6:
Dodaj semolinę ze śmietaną i proszkiem do pieczenia do twarogu. Wszystko dokładnie wymieszaj lub ubij mikserem.
Krok 7:
W 3 zestawach wprowadzić masę twarogową do ubitych jajek, dokładnie ubijając masę, aż będzie gładka.
Krok 8:
Dodaj rodzynki i wymieszaj.
Krok 9:
Wynikową masę twarogową włożyć do naczynia do pieczenia, posmarować masłem i posypać kaszą manną.
Krok 10:
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut. Smacznego!
Ogólnie rzecz biorąc, wypieki z twarogu, aw szczególności zapiekanka z twarogu, są nie mniej smaczne następnego dnia po ugotowaniu. W końcu jest to pełnoprawny pyszny deser. Soczyste, miękkie i słodkie! Jest bardzo satysfakcjonująca, ale nie ma to wpływu na Twoją nieskazitelną sylwetkę.
ta zapiekanka ma bardzo przyjemny smak i delikatną, jednolitą konsystencję. Ten przepis przenosi nas z powrotem do beztroskiego dzieciństwa, gdzie w przedszkolu poczęstowano nas wspaniałą zapiekanką. Do dziś wspominam moją przedszkolną zapiekankę z nostalgią. To było moje ulubione danie w przedszkolu.
stężenie wapnia w nim jest znacznie wyższe niż na przykład w prostym twarogu (nie poddanym obróbce cieplnej). A co najważniejsze, twaróg poddany obróbce cieplnej zawiera wapń w najbardziej przyswajalnej formie dla ludzi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g